M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/45. adás – 2020.12.05. szombat 12:25

– Látogatás a Kecskeméti Arborétumban
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mennyi oxigént termel egy fa?
– Az esőerdők élővilágának fontossága
– Bővülő kiállítás a Keszthelyi Vadászati Múzeumban
– Az orvvadászat megállítása Afrika szavannáin

 

Látogatás a Kecskeméti Arborétumban

A 20. század nyolcvanas éveinek közepétől Kecskemét északnyugati csücskében a rónák végtelenjét immár egy takaros arborétum váltotta fel. Értékteremtés, tájátalakítás a kiskunsági homokhátságon – természetesen barátaink,  az erdészek segítségével.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mennyi oxigént termel egy fa?

Az erdő fái, táplálkozásuk során, oxigént is termelnek és bocsátanak ki. Egy felnőtt fa nagyjából 10 ember napi oxigénszükségletét termeli meg.

Az esőerdők élővilágának fontossága

Ma mindössze bolygónk felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól. Az esőerdők titokzatos világa még számos felfedezetlen kincset rejt. Az ember nincs is tudatában, milyen élő természeti értékeket pusztít el az esőerdők irtása által. Nem vághatjuk magunk alatt a fát, nem élhetjük fel saját létalapjainkat a rövidtávú, vélt gazdasági haszon kedvéért. Az igazán korszerű társadalmak együtt élnek ökológiai fenntartó rendszereikkel, épp azért, hogy – hasonlóan az élővilág többi szereplőjéhez – évmilliókra biztosíthassák helyüket a Föld ökoszisztémájában, annak zavarása, tönkretétele nélkül.

Bővülő kiállítás a Keszthelyi Vadászati Múzeumban

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban található vadászati kiállítás az országban kiemelt jelentőséggel bír. Az öt kontinens vadászható vadjait prezentáló – azokat élőhelyükön bemutató – tárlat nagy érdeklődésre tart számot. A múzeum bővítése a 2020-as év elején indult. A fejlesztésnek köszönhetően a vadászati kiállítás területe is kibővült.

Az orvvadászat megállítása Afrika szavannáin

Mint ismert, Kenyában, Tanzániában, és számos más afrikai illetve fejlődő államban már évtizedek óta szabályos katonai jellegű alakulatok vigyázzák a vadállományt, adott esetben fegyverrel kikényszerítve az orvvadászat felfüggesztését. A helyzet súlyosságát, az alakulatok szükségességét a múlt eseményei is igazolják. Ezek a vadvédelmi csapatok olyanok akár valamely terrorelhárító csoport. Folyamatosan vigyázzák a területet, annak vadállományát és nyugalmát.

 

Premier műsorunkat 2020. december 5-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!