M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/44. adás – 2020.11.28. szombat 12:20

– Országos Vizsla Főverseny Soponyán
– Felelős gazdálkodás 50 éve – ünnepel a Bakonyerdő Zrt.
– Úti cél – Süttői lombkorona tanösvény
– Erdő Ernő bácsi meséi – Az erdők sokfélesége
– Látogatás a kápolnásnyéki fegyverkiállításon
– Új muflon generáció születik

 

Országos Vizsla Főverseny Soponyán

Az 1972-re visszanyúló Országos Vizsla Főverseny újkori megrendezését a hagyományos, vizslás vadászat sokszínűsége és kultúrájának népszerűsítése ösztönözte. 2017 óta a magyar vizsla és a drótszőrű magyar vizsla is egyaránt a hazai hungarikumok számát gyarapítja. A Soponyán megrendezésre kerülő Főversenyen a vizsla munkájának minden területét felölelő, tradicionális versenyszámokban mérik össze tudásukat eme remek orrú kutyusok, no meg persze gazdáik.

Felelős gazdálkodás 50 éve – ünnepel a Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. idén ünnepli 50 éves fennállását, melynek alapítása óta kitűzött fő célja mit sem változott: az ökológiai egyensúly fenntartása és emellett a környezettudatos szemlélet átadása. Az idén fél évszázados jubileumát ünneplő gazdaság hosszú fennállása alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak, melyen emléktábla avatásra és emlékfák ültetésére is sor került.

Úti cél – Süttői lombkorona tanösvény

A Gerecse Tájvédelmi Körzetben, Süttő és Tardos határán, hatalmas lombok alatt bújik meg a Budapesti Erdőgazdaság lombkorona-tanösvénye. Különlegessége, hogy egy korábbi kőfejtő területén helyezkedik el. A kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett.

Erdő Ernő bácsi meséi – Az erdők sokfélesége

A világon nagyon sokféle erdő létezik. Vannak lombhullató és örökzöld erdőségek. Mások a vízpartok mentén lévő erdőségek fái, és mások a homokos területeken megtalálható fajták. Bármilyenek is legyenek, egy biztos: szükség van rájuk.

Látogatás a kápolnásnyéki fegyverkiállításon

Páratlan tárlatnak ad otthont a KÁPOLNÁSNYÉKI Halász-kastély. A Vadászfegyverek-Fegyvervadászok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum fegyverraktárának legizgalmasabb, legkülönlegesebb darabjaira épül. A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig.

Új muflon generáció születik

Noha a barcogással novemberre véget érni látszik a hazai szarvasfélék, az őz, a gím- és dámszarvas július óta tartó, egymást követő párzási időszaka, van itt egy jövevény, amely ugyancsak e napokban, november hűvös, ködös, bágyadt napsütésű időszakában fejezi be a következő generáció születésének előkészítését: a muflon.

 

Premier műsorunkat 2020. november 28-án, szombaton 12 óra 20 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!