M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/43. adás – 2020.11.21. szombat 12:20

– Településfásítás a festői Dunakanyarban
– Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban
– Börzsönyi panoráma – új kilátó a Várhegyen
– A fák tetején – lombkorona tanösvény Kaszón
– Trófeaszemle és Hubertus mise Uzsán
– November hava – letűnő őszi színkavalkád

 

Településfásítás a festői Dunakanyarban

A Dunakanyarban fekvő Dömös településen november eleje óta – a Településfásítási Program keretében elnyert – fák elültetése nyomán, a község zöldterületein új csemeték hirdetik a természetközeli és a fenntartható életmód jövőjét.

Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban

Egy rendkívül színes, a vadászati kultúrát részletesen bemutató kiállítás nyitotta meg kapuit Herenden. A „Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” című tárlaton az összes vadászható hazai vadfaj preparátuma megtekinthető. A helyszín persze egyediséget is magában hordoz, hiszen ha Herend, akkor elmaradhatatlan résztvevő kell, hogy legyen a porcelán, amely csodálatos, vadfajokat mintázó formában jelent meg a kiállításon. A tárlat egy összefogás keretében jött létre a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként. A bemutatón, a két ősi „főszereplő”, a vadászat és a porcelánművészet egyedi összefonódása ejthette ámulatba az érdeklődőt.

Börzsönyi panoráma – új kilátó a Várhegyen

Átadták Hazánk legújabb kilátóját, a Királyrét fölé magasodó – a Várhegy 359 méteres csúcsán található – faszerkezetű tornyot, melyről fantasztikus kilátás nyílik a Börzsöny vonulataira. A 15 méter magas építmény a környék turisztikai vonzerejére igen nagy hatással lesz.

A fák tetején – lombkorona tanösvény Kaszón

A kaszói lombkorona tanösvény a település központjától 450 méterre található, egy kellemes erdő ölelésében. Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy ezen a helyen a belső-somogyi erdők, a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest lehet bemutatni, az aljnövényzettől a lombokig.

Trófeaszemle és Hubertus mise Uzsán

Az Uzsai Erdészet, Úrbéri vadászházánál rendeztek meg a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. idei trófeaszemléjét. A résztvevők a helyszínen kiállított díszes fejékek megtekintése mellett, egy ilyenkor szokásos, lelket feltöltő Hubertusz misén is jelen lehettek.

November hava – letűnő őszi színkavalkád

November havában járunk: a még színes, de már egyre hiányosabb lombú fák, a még ugyan zöld, de egyre kevésbé dús táplálékot nyújtó mezők időszakában. Fontos periódus ez hazai nagyvadjaink, a gím-illetve dámszarvas illetve az őz életében, hiszen ekkor kezdődik komoly felkészülésük a télre.

 

Premier műsorunkat 2020. november 21-én, szombaton 12 óra 20 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!