M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/40. adás – 2020.10.31. szombat 12:25

– Közösségi faültetés Szokolyán
– Erdő és állatok – erdei környezet a vásznakon
– Kulcsosházak a festői Lujza-majori tónál
– Blaumann Ödön vadfotós portréja

 

Közösségi faültetés Szokolyán

A mai kor embere egyre inkább elidegenedik a természettől, a szülőföldtől, és gyakran elszigeteltté válik. Az Életfa Program célja, hogy ebben a helyzetben utat mutasson a gyermekeknek, s rajtuk keresztül szüleiknek is. A program indulása óta Szokolya község utcái egyre zöldebbé, egyre élőbbé válhattak, köszönhetően az elültetett japán díszcseresznye fáknak.

Erdő és állatok – erdei környezet a vásznakon

Impozáns muflonok, pajkos vadnyulak, vagy éppen egy hóban osonó róka. Az erdei környezet és az abban élő állatok az állandó témái Valaczkai Erzsébet Csergezán-díjas grafikus-festőművésznek. Legújabb alkotásainak a pétervásárai Művelődési Központ adott otthont. A tárlat különlegessége, hogy a művésznő saját alkotásai mellett fiatal tanítványainak képei is megtekinthetőek.

Kulcsosházak a festői Lujza-majori tónál

Budapesttől egy órányi autózásra található a Lovasberényi Erdészet gyöngyszeme, a Lujza-majori tó. Az erdészet a Velencei-hegység északi oldalán fekszik, amely mintegy 4000 hektár erdőterületen helyezkedik el. Itt található a festői Lujza-majori mesterséges erdei tó, melyet a Rovákja-patak vize táplál. A 20 hektáros tó és mesés környezete a hazai horgászok és természetbarátok kedvelt célpontja, mely öt vadonatúj kulcsosházzal is gazdagodott.

Blaumann Ödön vadfotós portréja

Blaumann Ödön vadfotós nevét a vadásztársadalomban bizonyára senkinek sem kell bemutatni. Felvételein megelevenednek a természet apró mozzanatai, az élővilág rejtett csodái. Munkái hazai és nemzetközi szaklapok címlapjain, évkönyvekben, naptárakban, valamint természetfilmek képkockáin köszönnek vissza, hirdetve az erdei élővilág határtalan szépségét.

Premier műsorunkat 2020. október 31-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!