M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/39. adás – 2020.10.24. szombat 12:25

– Mátrai kisvasúti fejlesztés – vonattal a zöldbe
– Ferkovics József művei – ecsettel a természetben
– A hazai komlótermesztés reneszánsza
– Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen állat a dámszarvas?
– Fehér dám a színes, őszi erdőben

 

Mátrai kisvasúti fejlesztés – vonattal a zöldbe

A Mátravasút nemcsak egy kedves közlekedéstörténeti emlék, hanem egy jelenleg is sok embert csábító, működő kisvasút, mely az idegenforgalom jelentős előmozdítója is. A kisvasúti üzem folyamatos fejlesztése nemcsak a helyiek, hanem a természetkedvelő turisták számára is örömöt jelenhet.

Ferkovics József művei – ecsettel a természetben

Ferkovics József grafikus és festőművészhez látogatunk, aki képeivel megannyi örömöt kínál a képzőművészet szerelmeseinek. Az alkotófolyamat során nemcsak a vászonra, hanem – a mű elkészülése után – a lelkekbe is színt visz. A természeti környezet, a vadászat, az állat-ábrázolások is helyet kapnak műveiben. Alkotásai között nemcsak festmények, hanem könyv-illusztrációk is megjelennek.

A hazai komlótermesztés reneszánsza

A Somogy megyei Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. közös kezdeményezésében, hátrányos helyzetű családok aktív közreműködésével, a korábbi évek során újraindulhatott a hazai komlótermesztés. Kijelenthetjük tehát, hogy: jó szándékú emberek összefogásából olyan érték született, amely alapjaiban változtatja meg a közösség és a táj gazdasági tevékenységét.

Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen állat a dámszarvas?

A dámszarvasok olyan növényevő patások, melyek a gazdag aljnövényzetű erdőkben szeretnek élni. A bikák legfőbb ismertető jele a lapátszerűen kiszélesedő agancs, ezért lapátosoknak is nevezzük őket.

Fehér dám a színes, őszi erdőben

Októberben, az őszi színek hatalmas koncertje mellett az év utolsó nagy szaporodási hangversenye is zajlik. A szarvasfélék legszebbike, a dám szaporodási időszakának ideje ez, amikor is a barcogás eseménye vonja bűvkörébe az erdőket. Hazánk területén többféle színvariációjú dámszarvas ismert.  Idén nekünk is szerencsénk volt, hiszen lencsevégre kaphattunk egy igazi különlegességet: a fehér dámbikát, mely teljes erővel vetette bele magát a nőstényekért folyó küzdelembe.

Premier műsorunkat 2020. október 24-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!