M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/37. adás – 2020.10.10. szombat 12:25

– Egy ősi magyar mesterség: a solymászat
– Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen állat a gímszarvas?
– Szarvasbőgés túra a Vértesben
– Úti cél: Lengyel-Annafürdő sokszínű vidéke
– Tengelic szakrális ékköve – a Benyovszky kápolna
– Gímszarvasbőgés után… Indul a dám barcogás

 

Egy ősi magyar mesterség: a solymászat

A hagyományos vadászati módok megismertetése gyermekeinkkel rendkívüli jelentőségű. Ezt a fontos küldetést végzik azok a solymászok, agarászok vagy a vadászíjászat képviselői, akik különböző tradicionális rendezvényeken mutatják be ősi szakmájukat a fiatal generáció számára.

Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen állat a gímszarvas?

Ebben az epizódban a magyar erdők koronás királyával, az impozáns megjelenésű gímszarvassal ismerkedünk meg.

Szarvasbőgés túra a Vértesben

A szeptember elmúlt, de az emléke sokakban megmaradhatott, akik a Vértes legcsendesebb falujába, Kőhányásra látogattak. A természet szerelmesei ugyanis innen indulhattak egy izgalmas szarvasbőgés túrára. Előtte azonban a terület megismerésére volt lehetőség, hiszen nem kikerülhető az itt található kápolna, mely szintén érdekes és szellemi feltöltődést adó helyszíne a környéknek.

Úti cél: Lengyel-Annafürdő sokszínű vidéke

Lengyel-Annafürdő a Tolnai-hegyhát déli részén, az egykori Apponyi grófok kedvelt üdülőhelyén, Lengyel község szélén helyezkedik el, csodás erdei környezetben. A közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, mely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja

Tengelic szakrális ékköve – a Benyovszky kápolna

A Tolna megyei Tengelic településre látogatunk, ahol egy olyan projekt valósult meg korábban, melynek keretében nemcsak egy természeti, hanem egy történelmi és építészeti értékmentés is megvalósult, a Gyulaj Zrt. közreműködésével.

Gímszarvasbőgés után… Indul a dám barcogás

“Szeptember vége, október eleje… A gímszarvasoknál a bőgés ugyan még tart, de intenzitása már korántsem olyan vehemens mint pár héttel ezelőtt. A táj már nem zeng a trónkövetelők hangos kórusától, s bár olykor-olykor még meg kell mutatni: ki az úr a háznál – illetve a hárem felett – ,a fontos kérdések javarészt eldőltek.”

 

Premier műsorunkat 2020. október 10-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!