M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/26. adás – 2020.07.25. szombat 12:35

– Csemetekert – születőben a fák
– Kürtölés – ma is élő vadászhagyomány
– Barangolás a mecseki lombkoronában
– Vadrécenevelés fontossága
– Természetfotózás a júliusi fénykavalkádban

 

Csemetekert – születőben a fák

A klímaváltozás napjaink meghatározó problémája és most van az a döntő pillanat, amikor még van időnk tenni valamit. A Beck Antal Erdészeti Csemetekert szakemberei jól tudják, hogy nem elég csak beszélni, cselekedni is kell környezetünkért. A csemetekertben 130 lombos fafajta található és évente közel 30 millió csemete bújik elő a föld alól.

Kürtölés – ma is élő vadászhagyomány

Az erdészeti és vadászati eseményeken hagyományosan jelen van a vadászkürtölés. Az elmúlt időszakban azonban a koronavírus miatt a kürt együttesek fellépései is elmaradtak. De ez sem szeghette kedvét annak, akinek mindennapi “munkaeszköze” a vadászkürt. Új dalok is születtek az otthon töltött időszakban, melyek – remélhetőleg – mihamarabb a közönség előtt is prezentálhatóak lesznek.

Barangolás a mecseki lombkoronában

A Nyugat-Mecsek egyik látványossága a Sás-völgyben található Lombkorona sétány és tanösvény. A természetjárók között nagy népszerűségnek örvendő közjóléti létesítmény kitárja a lombok élővilágát a látogatók előtt, akik így bepillantást nyerhetnek a madarak, denevérek, sőt még a békák mindennapi életébe is – fenn a fák koronájában.

Vadrécenevelés fontossága

A Sárréti Egyetértés Vadásztársaság területe a Mezőföld síkvidéke és a Sárrét tájegységében helyezkedik el, Fejér megye déli részén. A vidék vadállománya jellemzően apróvadas és a társaság egyik fontos faja a vadréce. Az állatok számára a terület kiváló élő helyet nyújt, így a vadrécék nevelése, tenyésztése természetes körülmények közt történik.

Természetfotózás a júliusi fénykavalkádban

“A július második fele pontosan olyan végtelennek tűnő, mint a január érzete az év első részében. Akkor az a természetfotós benyomása, ennek a télnek tán soha nem lesz vége. Ellenkező előjellel, de kissé ilyen a július is. A nappalok ugyan már rövidülnek, de oly csekély mértékben, hogy az ember hajlamos azt hinni: ez az örök rekkenő nyár ideje, a hosszú naplementék, a teljes erővel tomboló színek, vagy épp egy párás, forró időjárási helyzetben: a teljes, vakító színtelenség hőségben remegő, fullasztóan fojtó időszaka.”

 

Premier műsorunkat 2020. július 25-én, szombaton 12 óra 35 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!