M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/25. adás – 2020.07.18. szombat 13:15

– A fa, mint megújuló energiaforrás
– Természet, az aratás időszakán…
– Pálos emlékhely Márianosztrán
– Látogatás az Esterházy Lovas Parkban
– Emlékerdőt avattak Felsőtárkányban
– Erdő Ernő bácsi meséi – A fák életkora
– Júliusi hangulat erdőn-mezőn

 

A fa, mint megújuló energiaforrás

A hirtelen jött erdőgazdálkodási nehézségekre a jövőben fel kell készülni. Erre egy olyan működőképes modell megalkotása lehet a megoldás, mely hazai körülmények között is alkalmazható. Például a felesleges faanyag kazánban történő felhasználásával a települések közintézményeinek hő és melegvíz ellátása is segíthető.

Természet, az aratás időszakán…

“Az érett búza illata lengi be a vidéket. A forró napsütés elmossa a határ vonalát, a földeken megkezdődnek a munkálatok. Aratás környékén az ifjú rókák kiélvezik életük utolsó gondtalan napjait. Ilyenkor bundájuk már teljesen vörösre vált. Hátrahagyják a kotorék biztonságos közelségét és hosszabb élelemszerző kóborlásokra indulnak.”

Pálos emlékhely Márianosztrán

Hazánk erdeiben sétálva, természeti kincseink mellett különleges, szakrális emlékhelyekkel is találkozhatunk. Fontos turisztikai célpont Márianosztra, ahol az erdészek Pálos kolostor emlékhelyet alakítottak ki, megőrizve ezzel a térségben egykor jelen lévő Pálosok emlékét.

Látogatás az Esterházy Lovas Parkban

A Göbös-majori táj mintegy 40 hektáron terül el észak-nyugat Magyarországon. A helyszín történelme igen régre nyúlik vissza, már évszázadokkal ezelőtt lakott terület volt. A terület egyik leghíresebb része az Esterházy Lovas Park, ahol nem csak a lovak találtak otthonra, hanem a történelem darabkái is megőrzésre kerültek.

Emlékerdőt avattak Felsőtárkányban

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából ültetett emlékerdők hozzájárulnak hazánk fával borított területeinek növeléséhez. A felsőtárkányi Egeres-völgyben létrehozott kis kocsányos tölgyesekben még hosszú évekig gyönyörködhetnek majd a jövő generációi.

Erdő Ernő bácsi meséi – A fák életkora

A világban élnek még olyan fák, melyek 4-5000 évesek is lehetnek. Az ilyen idős fákat különös gonddal kell ápolni, hogy még sok-sok évig élhessenek tovább.

Júliusi hangulat erdőn-mezőn

“Július. A hosszúnappalos növények igazi kiteljesedésének időszaka, a szarvasok, őzek, vaddisznók számára a vég nélküli legelészések, békés vándorlások periódusa. Ha csöndben figyeljük az eseményeket, az egyszerű, magyar falu melletti mező életének pillanatai is gazdag témát kínálnak. Ha valaki úgy igazán szeretné megtapasztalni: mit is jelent a Nyár, elég, ha a településektől távol, csöndben megáll bárhol az Alföldön – kis idő után körül öleli a természet.”

 

Premier műsorunkat 2020. július 18-án, szombaton 13 óra 15 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!