M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/22. adás – 2020.06.27. szombat 13:20

– Keresztszentelés Alsóperén
– Kardosfa vadászház – szállás a Zselic mélyén
– Táborozás a Ropolyi-tó partján
– Jeli arborétum – a botanikus varázskert
– Látogatás az Afrika múzeumban
– Családi barangolás a Soproni Parkerdőben
– Interjú Csík János Kossuth-díjas népzenésszel
– Indul az idei “Muzsikál az Erdő” programsorozat

 

Keresztszentelés Alsóperén

A Veszprém megyei Olaszfaluhoz tartozó Alsópere környéki erdők különleges erővel bírnak. Az itt található Nádasdy Arborétum legmagasabb pontján áll a 8 méter magas Magyarság Keresztje. Az időjárás viszontagságai miatt korhadásnak indult emlékmű helyett Trianon százéves szomorú jubileuma alkalmából új keresztet állítottak. Az emlékmű a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi.

Kardosfa vadászház – szállás a Zselic mélyén

A Zselici Tájvédelmi Körzet Somogy és Baranya megyékben a Zselici kistáj északnyugati részén található. A tájvédelmi körzet Kaposvártól délre a Zselicség központi részeit öleli fel. Eme dombvidék közepén helyezkedik el Kardosfa, az egykori Esterházy erdészlak, majd vadászház. Az épület a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. egyik, 8300 ha nagyságú vadászterületén helyezkedik el. A táj rendkívül változatos, az erdő egy összefüggő egységet alkotva szinte a rengeteg érzését kelti. Ebben a különleges, varázslatos környezetben épült az egykori vadászház bővülésével az új Ökoturisztikai Látogatóközpont.

Táborozás a Ropolyi-tó partján

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az erdei táborozások időszaka is. Az erdészetek országszerte várják a természetre, kikapcsolódásra szomjazó lurkókat. Ezekben a táborokban teljes mértékben érvényesül a környezetre való nevelés lényege, a természet megismertetése a fiatal generációval.

Jeli arborétum – a botanikus varázskert

Újfent várja látogatóit a Vas megyei Kám község határában található, páratlan Jeli Arborétum. A megannyi szemet gyönyörködtető botanikus csodával megáldott varázskert immár nyári színeiben pompázik. A rododendron virágzásáról híres gyűjtemény újabb közjóléti fejlesztése a közel 10 méter magas Lombkorona sétány.

Látogatás az Afrika múzeumban

Dr. Nagy Endre egzotikus vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben hozta haza Magyarországra. Ez a nem mindennapi gyűjtemény 1988 óta, mint múzeumi kiállítás létezik Balatonedericsen. Az Afrika Múzeumban minden látogató megismerhet egy csepp Afrikát, megtekintheti az alapító híres magyar vadász trófeáit és relikviáit.

Családi barangolás a Soproni Parkerdőben

A kellemes nyári idő beálltával sokan keresnek ideális kirándulási célpontot. Érdemes is körülnézni, ugyanis megannyi kikapcsolódási lehetőség várja a családokat. Többek között az igen közkedvelt Soproni Parkerdő területén is, melyet évente mintegy egymillió látogató keres fel.

Interjú Csík János Kossuth-díjas népzenésszel

A Muzsikál az Erdő fő célja az erdő, a zene és a művészet erejével a résztvevőket egy környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. Csík Jánossal beszélgettünk: számára mit jelent az erdő és a zene, valamint e kettő összessége – az erdei muzsika.

Indul az idei “Muzsikál az Erdő” programsorozat

Elindult a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozat 2020. június 4-étől 12-éig a Mátrában. Az alapítók és a szervezők úgy gondolják, hogy lendületet kaphat ezen program, hiszen értékrendje, szellemisége a járványhelyzetben is megerősítést kapott.

 

Premier műsorunkat 2020. június 27-én, szombaton 13 óra 20 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!