M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/20. adás – 2020.06.13. szombat 13:35

– Vendégségben az Erdei iskolában
– Nyár eleji erdőápolási munkák
– Méhészkedés a városban – kaptár az erkélyen
– Megújult kilátó a Kecskeméti Arborétumban
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért énekelnek a madarak?
– Júniusi bőség – indul az erdei nyár
– Vérebes izgalmak egy nemzetközi versenyen

 

Vendégségben az Erdei iskolában

A visegrádi Mogyoró-hegyen 1988-ban alapított Madas László Erdészeti Erdei Iskola hazánk és Közép-Európa legelső erdei iskolája. Az intézmény névadója korán felismerte, hogy a természettől elszakadt embernek nem csak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van. Ebben pedig a legfontosabb a jövő generációk, a gyermekek részvétele.

Nyár eleji erdőápolási munkák

Nyáron végzik az úgynevezett erdészeti jelöléseket, amikor nemcsak a fák törzsét és ágait, hanem a lombkoronát is látni lehet. Az erdészek az üzemtervben e célra meghatározott területeket méterről-méterre bejárják és átvizsgálják. A szigorú szakmai szempontok alapján kiválasztott fákat, amelyeket az erdő kívánatos növekedéséhez el kell távolítani, kacorral megkarcolják, vagy festékkel jelölik. Természetesen az erdésznek nem csak a kivágandó, hanem a felnevelendő fákra is gondot kell fordítania.

Méhészkedés a városban – kaptár az erkélyen

Egyre gyakoribb jelenség, hogy Európa nagyvárosaiban megjelennek a méhcsaládok. A városok megfelelő élőhelyet nyújtanak a méheknek, melyek számára a parkok, fasorok, virágládák biztosítják a folyamatos nektárforrást. Az Agrárminisztérium épületének erkélyén elhelyezett kaptárban a hazánkban is engedélyezett krajnai méhcsalád lelt új otthonra.

Megújult kilátó a Kecskeméti Arborétumban

Az arborétumban egykoron állt régi kilátó helyére most egy új, sokkal masszívabb építmény került. Jóval magasabb is elődjénél, a 17,5 m-es magasságból nem mindennapi panorámában gyönyörködhetünk itt, az Alföld közepén. Jól megfigyelhetők a növénygyűjtemény erdőállományainak hullámzó vonulatai, a magasból a lombok ezernyi színárnyalatát figyelhetjük meg. Szép kilátás nyílik a szomszédos szabadidőközpont vízfelületére, valamint a város nyugati részére is.

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért énekelnek a madarak?

Mint mi emberek, úgy a madarak is hanggal kommunikálnak egymással. Némely madárfajok olyan dallamos hangon beszélgetnek, hogy fülünk szinte zenének hallja azt. Ezért is neveztük el őket énekesmadaraknak.

Júniusi bőség – indul az erdei nyár

Radnóti Miklós: Június című verse talán mindennél jobban kifejezi ezen időszak békés, megelégedett hangulatát. Ilyenkor jár a Nap legmagasabban az égen, a nappalok hossza a nyári napforduló idején közel 16 óra. A június a bőség és biztonság időszaka, s ennek megfelelően: lelkesen táplálkozik is mindenki, aki csak él és mozog az erdők-mezők vidékein.

Vérebes izgalmak egy nemzetközi versenyen

Korábbi adásainkban már beszámoltunk az utánkeresés, a „vérebvezetés” lényegéről, nehézségeiről és szakmai fortélyairól. Ez az a keresési folyamat, ami vadászat közben egy rosszul leadott sebzést követ. A vérebvezető és négylábú társa mihamarabb igyekszik a sebzett vadat megváltani a szenvedésétől. Ezúttal egy rangos nemzetközi vérebverseny apropóján beszélgettünk a hazai résztvevőkkel, különleges kalandjaikról.

 

Premier műsorunkat 2020. június 13-án, szombaton 13 óra 35 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!