M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/19. adás – 2020.06.06. szombat 13:15

– Alkotás az erdők mélyén
– Emlékerdő avatás Tompán
– Erdő Ernő bácsi meséi – Hol lehet tüzet rakni az erdőben?
– Az erdei tűzgyújtás szabályai
– Aszály és nyári szárazság
– Kalandra fel! – újra nyitva a Mecsextrém Park
– Megoldások a vadkár ellen

 

Alkotás az erdők mélyén

Kaszó minden évszakban gyönyörű. Bár idén már ellobbantak a tavasz vidámabb színei, az ősrengeteg immár egységesen dús zöld lombokkal hívogat. Gazdag élővilága, legendás vadbősége nemcsak a vadászokat, hanem a színek, terek, távlatok festőit  is rabul ejti. Prihoda Judit festőművész szinte kizárólag a vadat és a vadászatot választja képei témájául. Egyike azoknak, akik a koronavírus okozta kényszerű bezártságot saját javukra tudták fordítani, hiszen lehet e szebb karantén, biztonságosabb elvonulás Kaszó erdejénél.

Emlékerdő avatás Tompán

Napjainkra a népesség növekedése, a társadalmi munkamegosztás egyre jobban eltávolította az embert természetes környezetétől. Ezzel párhuzamosan azonban egyre erősödik az erdő turisztikai célú látogatásának igénye is. Ezt felismerve a KEFAG Zrt., – csatlakozva a 2021-es „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” előkészítő rendezvényeihez – mintegy 1 hektár nagyságú, változatos fafajösszetételű, közjóléti rendeltetésű parkerdőt hozott létre Tompa település határában.

Erdő Ernő bácsi meséi – Hol lehet tüzet rakni az erdőben?

Csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani, a többi helyen tilos. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és persze távozáskor teljesen el kell oltani.

Az erdei tűzgyújtás szabályai

Nincs jobb, mint egy finom sült szalonna, grillezett zöldség, birkapaprikás szabad tűzön elkészítve vagy egy kellemes beszélgetés a tábortűz mellett. De a gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét, nádas és benne többszázezer élőlény pusztulását okozza. Hivatásos tűzoltóknál érdeklődtünk arról, hogy hol, mikor és hogyan kell tüzet gyújtani, valamint, hogy mire kell odafigyelni a tűz eloltásánál.

Aszály és nyári szárazság

A víz hiánya súlyos gondokat jelent az erdő életében. Főleg az erdőfelújítási területek érzékenyek az aszályra. A zárt lombsátor alatt nehezebben szárad ki a talaj, így a kisebb növények, facsemeték is tovább bírják.

Kalandra fel! – újra nyitva a Mecsextrém Park

A koronavírus járvány miatti korlátozások feloldásával a Mecsekerdő Zrt. szabadidős programhelyszínei is fokozatosan újraindulnak. A Mecsextrém Park is kinyitotta kapuit és várja kalandvágyó látogatóit.

Megoldások a vadkár ellen

A legsűrűbb vaddisznós területek egybeesnek az erdős hegységek és a nagy erdőtömbök mezőgazdasággal érintkező perem részeivel. Azt, hogy a kondák ne járjanak ki a mezőgazdaságilag művelt területekre, szinte lehetetlen megakadályozni, a vadkár mértéke viszont csökkenthető az elterelő etetéssel, a folyamatos vadriasztással, és a vadkárelhárító vadászatok megszervezésével.

 

Premier műsorunkat 2020. június 6-án, szombaton 13 óra 15 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!