M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/18. adás – 2020.05.30. szombat 13:10

– Nyitnak az erdők a természetjárók előtt
– Az erdők szén-dioxid lekötése
– Vackor Vár Erdei Iskola – élményszerű oktatás
– Vadhúsadomány az egészségügyi dolgozóknak
– Újra döcög az Almamelléki Kisvasút
– Madarak és Fák napja a Süttői Erdészetnél
– „Májusnak dallama van” – zengő mindennapok

 

Nyitnak az erdők a természetjárók előtt

A jelenlegi vírushelyzet az erdész szakembereket is kihívások elé állította, azonban a munka nem állhat le. A természet – főleg a meleg idő eljöttével – mindig fejlődik, gyarapodik, így folyamatos ápolást igényel. Az erdők megnyíltak a turisták előtt. Természetesen a hűs lombkoronák alatt is fontos betartanunk a járványügyi szabályokat.

Az erdők szén-dioxid lekötése

Környezeti problémáink jelentős része a légkör összetételének változására vezethető vissza. Az emberiség mai életmódjának következtében a szén-dioxid mennyisége folyamatosan emelkedik a légkörben. Az erdők a Föld legnagyobb szénraktárai, melyek a levegőből kivonható szén lekötésével segíthetik a felborult arány visszaállítását.

Vackor Vár Erdei Iskola – élményszerű oktatás

A Duna-Tisza közének legszebb részén, Kecskemét mellett található a Vackor Vár Erdei Iskola. Az ide érkező 6-tól egészen 18 éves nebulók egy élményszerű tanulási programban vehetnek részt. Mondhatni testközelből ismerhetik meg -többek között – a vadászat lényegét is.

Vadhúsadomány az egészségügyi dolgozóknak

Hazánkban a mostani nehéz időkben a legfontosabb az összefogás, embertársaink segítése. Mindezekre újabb csodálatos példa az a kétezer adag vadhús, melyet a koronavírusos betegeket ellátó Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak adományoztak. A hatalmas csomaghoz csaknem ötven vadásztársaság és vadgazdálkodó járult hozzá.

Újra döcög az Almamelléki Kisvasút

A járványügyi korlátozások enyhülésével a Mecsekerdő szabadidős programlehetőségei fokozatosan újra indulnak. Immár újfent birtokba vehető hazánk egyik legkülönlegesebb kisvasútja is.

A Zselici Csühögő újra pályára áll, egyelőre kizárólag nyitott kocsikkal. A zöld környezetben kikapcsolódni vágyók biztonsága most a legfontosabb, így a szolgáltatások még korlátozottan és a szükséges óvintézkedések betartása mellett vehetők igénybe.

Madarak és Fák napja a Süttői Erdészetnél

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódó, ismeretterjesztő erdei séták, hosszú túrák mindig hatalmas élményt jelentenek a látogatóknak. Így van ez a fővárostól nem is oly messze húzódó Gerecse vidékén is, a Süttői Erdészet programjain. Az erdőgazdaság szakemberei igyekeznek minden helyi különlegességet bemutatni a természetbarátoknak.

„Májusnak dallama van” – zengő mindennapok

“Gondolták volna, hogy Európa szívében, odakint, a települések végét jelző táblákon túl május az egyik leghangosabb hónap? A hideg nappalok és éjszakák már csupán a múlt kellemetlen árnyaiként lebegnek az emlékezet határán, a természet, s benne minden növény és állat az életet ünnepli. Nem véletlen tehát, hogy tavaszutó idején, az ígéret havában a vidék rendületlenül zsong az élettől.”

 

Premier műsorunkat 2020. május 30-án, szombaton 13 óra 10 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!