M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/17. adás – 2020.05.23. szombat 12:55

– Erdő és ember – Madas László emlékezetére
– Erdészeti kutatások Hazánkban
– Őzmentés a siófoki tűzoltókkal
– A vadászkutya nem eszköz, hanem társ
– Május – a vakáció előtti “advent”
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mik azok a fák?
– Vendégségben a Bujáki Asszonykórusnál

 

Erdő és ember – Madas László emlékezetére

Madas László munkájának jelentősége a pilisi Parkerdő életében megkerülhetetlen. Mostani helyszínünkre Mészáros Péterrel a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjével érkeztünk meg.

Erdészeti kutatások Hazánkban

Az erdészetben a kutatás igénye már a 19. század végén megjelent, amikor a gyorsan növekvő faigény veszélyeztetni kezdte az erdőket. Az erdészeti kutatások a legjobban mutatják, melyek egy adott kor legfontosabb kérdései az erdőkkel kapcsolatban.

Őzmentés a siófoki tűzoltókkal

A városba betévedő vadállatok az ember által létrehozott környezetben olykor akadályokba ütköznek. Ezúttal egy siófoki őz megmentéséről ejtünk szót, aki városi kalandozása során egy fémkerítés rácsai közé szorult be. Számára a segítség a helyi hivatásos tűzoltók személyében érkezett meg.

A vadászkutya nem eszköz, hanem társ

Köztudott, hogy a vadászok gyakran veszik igénybe kutyák segítségét. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak. Azonban van egy olyan közöttük, amelyik minden területen megállja a helyét. Még pedig, a vizsla. Beszélgetés Nyúl Andrással.

Május – a vakáció előtti “advent”

Eme hónap „papíron” még nem tartozik a nyárhoz, sokkal inkább tekinthető a vakáció ideje előtti „adventnek”, mely során fel kell készülni az eljövendő hetek, hónapok termésének óvására, a későbbi betakarítás reményében.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mik azok a fák?

A fák a gyökereiken keresztül táplálkoznak, és a leveleiken át lélegeznek. A növekedésükhöz még sok napfényre és csapadékra van szükségük.

Vendégségben a Bujáki Asszonykórusnál

A Cserhát hegység középső részén fekvő Buják település számtalan nevezetességről ismert. A népi hagyományok jelenléte sok mindenben fellelhető itt. Most azonban egy különlegességet mutatunk be, ugyanis a helyi asszonykórus dalos bemutatójára látogatunk el.

 

Premier műsorunkat 2020. május 23-án, szombaton 12 óra 55 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!