M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/16. adás – 2020.05.16. szombat 12:55

– A Nagy Öregtől a fiatal újoncokig
– Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen a tölgyfa?
– Ezerszínű növénytakaró, mely táplálékul szolgál
– Bölények az Őrségben
– Nemzeti parkok Magyarországon
– A főváros frissítő tüdeje – a Pilisi Parkerdő
– A magyar táj éke: az őz

 

A Nagy Öregtől a fiatal újoncokig

Budapesttől alig 80 km-re, lágy dombok, hangulatos völgyek között találjuk palócföld vidékét. Buják községet hagyományai és egyéb nevezetességei mellett, az öreg tölgyek falujának is hívhatnánk. A községhatár erdeiben, legelőin meglepően sok idős, több száz éves kocsányos tölgy maradt fönn. A Kesely-réten található egy közel 450 éves, hatalmas tölgy matuzsálem is, mely a helyi erdőgazdaság logóján is látható. Az öreg fák helyét pedig idővel a fiatal csemeték veszik majd át. Azonban, ha nincs természetes újulat, az erdőfelújítás hagyományos módszerekkel, mesterségesen történik.

Erdő Ernő bácsi meséi – Milyen a tölgyfa?

A tölgyfa Hazánk egyik legfontosabb fája. Fája hosszú életű és a bútorok legszebb alapanyaga. Termete a sűrű erdőben magas, egyenes és karcsú.

Ezerszínű növénytakaró, mely táplálékul szolgál

A tavasz vége a nyár eleje a bőséges táplálékok és a jó búvóhelyek időszaka. Az ezerszínű virágtenger is megannyi apró titkot és szépséget rejt, ám csak annak tárulkozik ki, aki nyitott szemmel – és nyitott szívvel – jár-kel a természetben…

Bölények az Őrségben

Az Őrségi Nemzeti Parkban még tavaly júniusában hozták létre azt a vadon területet, ahova a Kárpát-medencéből évszázadokkal ezelőtt kipusztult európai bölényeket telepítettek. A bölények azzal, hogy régi-új állatfajként megjelentek a területen, azonnal szerephez jutottak az életközösségben.

Nemzeti parkok Magyarországon

A magyar természetvédelem már több, mint 150 éves hagyománnyal rendelkezik. Jelenleg a legmagasabb szintű oltalmat a nemzeti parkok jelentik. Magyarországon elsőként a Hortobágyi Nemzeti Park jött létre.

A főváros frissítő tüdeje – a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő több, mint 50 éve szolgálja a feltöltődni vágyó természetjárókat. Hazánk legforgalmasabb erdeje, ahol a látogatók éves száma biztos meghaladja a nagy, de talán még az apróvadakét is. A hely, ahol a közjólét forrása maga az erdő, mely egy főváros frissítő tüdeje, biztonságos kalandja, örök célpontja.

A magyar táj éke: az őz

A párás hajnalokat a felkelő nap aranysárga fénye búcsúztatja, a hideg éjszakákat pedig ugyancsak ez a természetes „reflektor” köszönti, amely estére ugyan elalél, ám napról-napra többet látható odafenn az égbolton. Elmúlt tehát a tél, zöld ruhát ölt a táj, amelyet a természet – a maga szemet gyönyörködtető módján – mindenfelé „kidíszít”.

 

Premier műsorunkat 2020. május 16-án, szombaton 12 óra 55 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!