A Sasbérci kilátó – Előzetes e heti műsorunkból: 04.25 szombat 12:50 – M5 TV

A Buják melletti, 469 méter magasban lévő Sasbérci kilátóig kapaszkodunk fel. A 100 éves, páratlan küllemű, esztétikus építmény felső szintjéről kiváló kilátást kapunk ajándékul. A helyszínen az épület különlegességéről és múltjáról érdeklődtünk.

A kilátó egykor grófi vadászházként épült, az 1920 körül építette gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek és így használták pár évtizedig az építményt. Az alsó szinten lakott az erdész a családjával, a felső szinten pedig a vadászok pihenhettek meg.

Csak ahogy az évek során elmaradoztak a szállóvendégek, a kilátóház állapota is egyre romlott, mígnem a 90-es években már használhatatlanná is vált, beszakadt a teteje. A 2000-es évek elején egy nagyszabású felújításon esett át, majd egy újabb, amely  2017 őszére fejeződött be. A csodaszép kilátó 2018. tavaszától látogatható újra.

A “Sasbérci kilátó ” című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 25-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!