M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/11. adás – 2020.04.11. szombat 12:50

– Nógrád kincse – Káponka szellemisége
– Életető napfény, fotoszintézis
– A vadászkutyázás és a vadászkürtölés szépségei
– A magyar Safari Club jótékony felajánlása
– Eljött az őzbak-megfigyelés ideje…
– Erdő Ernő bácsi meséi – Tavasszal az erdőben…
– A járvány hatásai Szabolcsban és Somogy megyében
– Márciusi visszatekintés – 2. rész

 

Nógrád kincse – Káponka szellemisége

Mai adásunkban elsőként a Cserhátban fekvő Bujákra látogatunk. A falutól északra, a település felett, található egy igen meredek domb. Itt, egy tágas fennsíkon, annak délre néző szélén egy épület romjai láthatók. Templom volt itt egykoron. A bujáki néphagyomány ezt a szent helyet „Káponkának” nevezte el.

Életető napfény, fotoszintézis

Az erdő a Föld legösszetettebb életközössége. Fennmaradását az éltető napfénynek köszönheti. Az erdő fái számára az alapvető életfeltételek egyike a napsugárzás.

A vadászkutyázás és a vadászkürtölés szépségei

Ezúttal egy olyan személlyel beszélgetünk, aki számtalan területen bizonyította már a vadászati pálya iránt érzett szeretetét, és bölcs szakértelmét. Agyaki Gábort kérdezzük a vadászkutyázás szépségeiről, a vadászkürtölésről, valamint pályájának kezdetéről.

A magyar Safari Club jótékony felajánlása

A Safari Club International Közép-magyarországi Egyesülete, a közelmúltban egy jótékony felajánlást tett. Ennek részletei előtt azonban bemutatjuk a szervezetet.

Eljött az őzbak-megfigyelés ideje…

Idejekorán meg kell kezdeni az elejthető őzbakok számbavételét, hogy a későbbiekben ne érjen minket meglepetés. Mivel most még kevés a takarás megfigyeléseinket kevesebb tényező zavarja. Ilyenkor könnyebben vehetjük szemügyre az állományt.

Erdő Ernő bácsi meséi – Tavasszal az erdőben…

Tavasszal az erdő és életközössége újjáéled. A virágok, a cserjék, a fák is nyújtózni kezdenek. Az állatok a téli táplálékszegény időszak után újra eleséghez jutnak.

A járvány hatásai Szabolcsban és Somogy megyében

A vadgazdálkodók, vadászati szakemberek tevékenysége jelenleg sem szünetel. Vannak olyan állandó feladatok, amelyeket most, a járvány idején is meg kell ejteniük. Az OMVK munkatársaitól érdeklődtünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint a somogyi viszonyokról.

Márciusi visszatekintés – 2. rész

Az esztendő harmadik hónapjában nem csak az erdőkön-mezőkön, hanem a vízpartok mentén is megélénkül az élet. A jégpáncél hideg ölelése elmúlik, s a túlélést jelentő víz, valamint annak környezete ismételten gazdag táplálékforrássá válik.

 

Premier műsorunkat 2020. április 11-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!