Eljött az őzbak megfigyelések ideje! – Kedvcsináló e heti műsorunkból: 04.11 szombat 12:50 – M5 TV

Bár még sokuk barkában van, de az öregebbje már letisztított és a nemsokára érkező vadászvendégeknek lőhető bakot kell mutatni. És jaj, ha a vadászat reggelén kezdjük el keresgélni bakjainkat, akkor kezdünk el nagy sietve improvizálni valami elejthető agancsost, mert az többnyire nem sikerül.

Éppen ezért idejekorán meg kell kezdeni az elejthető őzbakok számbavételét, hogy a későbbiekben ne érjen minket meglepetés.

Mivel most még kevés a takarás megfigyeléseinket kevesebb tényező zavarja. Ilyenkor könnyebben vehetjük szemügyre az állományt. Felmérhetjük kondíciójukat, meggyőződhetünk egészségi állapotukról. Őzeink ilyenkor még bizalmasak.

Ha az egész éves zavarást a minimálisra tudjuk csökkenteni, akkor észrevétlenségünket olyan siker is koronázhatja, mint ez a közelre becserkelt és lencsevégre kapott vedlő, csipegető kis bakocska. Bár a természetben többször előfordulnak az ilyen jelenetek, de ezek többsége az emberi szem előtt rejtve maradnak.

Egyszerre sikerült lefilmezni egy ereje teljében lévő, még téli szőrben lévő kanrókát és egy csipegető, kissé közömbös fiatal őzbakot. A filmkockák érdekessége és az operatőr szakmai rátermettségére utal, hogy a róka már csak hat méterre volt a kamerától, amikor megugrott.

Az “Eljött az őzbak megfigyelések ideje!” című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 11-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!