M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/10. adás – 2020.04.04. szombat 12:30

– MARADJ OTTHON! – Reviczky Gábor kérése a Nézőkhöz
– Lovaskocsival a Nyíri-erdőben
– Erdő Ernő bácsi meséi – A fák törzse
– Zöldellő erdő, ébredező természet
– A vadgazdálkodás kihívásai a járvány idején
– Márciusi visszatekintés
– Tavaszi és nyári munkák az erdőben
– Az erdők bölcsője – a Bajcsai Csemetekert makktárolója

 

MARADJ OTTHON! – Reviczky Gábor kérése a Nézőkhöz

Maradj OTTHON! Én is így döntöttem, mert ez a HELYES! Azonban ennek az itthon létnek van egy előnye is. Még pedig az, hogy az embernek több ideje van olvasni. Nekem is a kezembe akadt a gyerekkoromban olvasott könyv: Bölényfia Hosszú Lándzsa – fordította Baktay Ervin. Ebből fogok idézni – azt hiszem, hogy ez a mostani időknek is szól egy kicsit.

Lovaskocsival a Nyíri-erdőben

A Nyíri-erdő mind a mai napig a Duna–Tisza közének egyik legértékesebb, legjobb állapotban fennmaradt homoki erdője. Ez a környezet még ma is számos védett és fokozottan védett állat- és növényfajnak nyújt otthont. Egy rövid, lovas kocsis kirándulás során ismerkedjünk meg közelebbről is, eme terület titkaival, értékeivel, de gondjaival is.

Erdő Ernő bácsi meséi – A fák törzse

Erdő Ernő bácsi ezúttal arról mesél, hogy miért vastagodik meg a fák törzse, valamint az évgyűrűkről is elárul néhány fontos információt.

Zöldellő erdő, ébredező természet

Mind az erdő fái, mind pedig az erdő lakói tudják és érzik, hogy a téli hónapok szinte élettelen csendje után, immáron elindul az élet. Kizöldül a növényzet, az állatok párjukat keresik, fiatal erdőlakók kezdik benépesíteni a tájat – ez mind jelzi, hogy megérkezett a tavasz.

A vadgazdálkodás kihívásai a járvány idején

Az elhúzódó koronavírus járvány a hazai vadgazdálkodás eredményeit is jelentősen visszaveti, az elmaradó vendégvadászatok miatt. A szakértőket az országos és a Békés megyei helyzetről kérdeztük.

Márciusi visszatekintés

A hideg téli éjszakák már múlóban vannak, s a napkorong aranysárga sugarai is egyre korábban köszöntik a világ lakóit. Felébred téli álmából a természet, készül a szürkeséget legyőző, zöldes ruhát öltő tavaszra.

Tavaszi és nyári munkák az erdőben

Napjainkban az erdészek fő célja, hogy a kitermelt erdőrészlet helyén, rövid időn belül ismét újulat növekedjen. A kicsi fák már a kivágás idején ott növekednek az idős állomány alatt. E tevékenység megszervezése és elvégzése precizitást követel a szakemberekből.

Az erdők bölcsője – a Bajcsai Csemetekert makktárolója

Az erdők bolygónk egészségét biztosítják. A csemetekertek pedig az erdők bölcsői. Hogy mennyire van ez így, azt a fél évszázada működő Bajcsai Csemetekert szakemberei tanúsíthatják a legjobban. Őket látogattuk meg.

 

Premier műsorunkat 2020. április 4-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!