M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/9. adás – 2020.03.28. szombat 12:25

– Horgászat a Fenyves-tavon
– Horgász Oszkár bácsi meséi – Miért csúszósak a halak?
– Gyümölcsfaoltás a Ravazdi Erdészetnél
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Tündérkertek
– Tavaszi vadetetésen jártunk…
– Erdészeti gépbemutató – mire való a közelítőgép?
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az az erdő?
– Gemenc – a fekete gólyák lakhelye

 

Horgászat a Fenyves-tavon

Mostani műsorunkban elsőként a Bakonyban jártunk, ahol a Fenyves-tavat látogattuk meg. Műsorvezetőnk, Reviczky Gábor horgászat iránti rajongása köztudott, így ez alkalommal sem hagyhatta ki a tó halállományának közelebbi megismerését. A kapásra nem lehetett panasz!

Horgász Oszkár bácsi meséi – Miért csúszósak a halak?

Mindenki észrevehette már a halak felszínét borító csúszós réteget, amelynek szerepéről most bővebb információt ad ezen kisfilmünk.

Gyümölcsfaoltás a Ravazdi Erdészetnél

Az erdészek egyik értékmentő tevékenységével ismerkedünk meg, ami nem más, mint a gyümölcsoltás. A szakemberek, erdei iskolás gyermekek segítségével, a Ravazdi Erdészet Tündérkertjének fajtagyűjteményében oltották be a kijelölt fákat. Mégpedig a korábban összegyűjtött 80-120 éves gyümölcsfák oltóvesszőivel.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Tündérkertek

Mi az a tündérkert? Milyen fák vannak benne? Mi célt szolgál? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg minifilmünkben.

Tavaszi vadetetésen jártunk…

Az erdeinkben élő vadállomány téli takarmányozásáról már esett szó műsorunkban. Ezúttal a kora tavaszi vadetetéssel foglalkozunk.

Erdészeti gépbemutató – mire való a közelítőgép?

A modern, szakmai elveknek megfelelő erdészeti munkavégzéshez elengedhetetlen a környezetbarát eszközök megléte. Most egy közelítő gép bemutatójára látogattunk el.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az az erdő?

Az erdő nemcsak egy élettér, mely lakóhelyül szolgál a benne élő állatoknak. Az erdőt alkotó fák, maga is részei az életközösségnek. Erről a komplex ökoszisztémáról ejtünk szót.

Gemenc – a fekete gólyák lakhelye

A gemenci erdőben évről-évre megjelenik egy különleges madárfaj, a fekete gólya. A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefogásával egy tudományos megfigyelés zajlik, ami a természetvédelmi szemléletformálást is szolgálja. Az együttműködés keretében élő közvetítésen keresztül pillanthatnak be az érdeklődők egy fekete gólya pár életébe.

 

Premier műsorunkat 2020. március 28-án, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!