M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/7. adás – 2020.03.14. szombat 12:30

– Március 15-i ünnepség a Nyíri-erdőben
– Február utolsó ereje – a természet megújulásra kész
– Az erdők királynője – az erdei szalonkák állománybecslése
– A Soproni Parkerdő nyüzsgő mindennapjai
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – A kilátók
– A tavaszi fecskevédelmi időszak
– Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan készítenek fészket a madarak?

 

Március 15-i ünnepség a Nyíri-erdőben

Közeledik március 15-e, így e jeles ünnep kapcsán a Nyíri-erdőbe látogatunk. A KEFAG Zrt. tavalyi ünnepi rendezvényének színes programjaiból mutatunk egy kis ízelítőt.

Február utolsó ereje – a természet megújulásra kész

A téli hónapok elmúltával, valami új köszönt be. Melegedik az idő, lassan megérkezik a tavasz. Az erdők lakói is megérzik ezt a változás. Most következő felvételeinken erdeink állatvilágába nyerünk betekintést, méghozzá a február utolsó napjaiban.

Az erdők királynője – az erdei szalonkák állománybecslése

Az Erdei szalonkát az erdők királynőjének tartják. Állományuk és vonulási útjuk meghatározása létfontosságú a madárfaj kezelése szempontjából. Jelentős információ szerezhető a gyűrűzés és a monitoring által. Ennek különbségéről kérdeztük a szakértőket.

A Soproni Parkerdő nyüzsgő mindennapjai

A következőkben Sopronba látogatunk, ahol a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti tevékenységével ismerkedünk meg. A helyszínre kilátogatva, az ember megtapasztalhatja a hely élettel teli, nyüzsgő forgatagát.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – A kilátók

Az ország számtalan területén, legyen az bármilyen földrajzi adottságokkal rendelkező terület, találkozhatunk kilátókkal. A kirándulók nagy örömére egyre több helyen magasodnak ezek a közjóléti létesítmények, melyeket lelkesen használatba is vesznek a turisták.

A tavaszi fecskevédelmi időszak

Az elmúlt két évtizedben a hazai fecskeállomány felére esett vissza, vagyis minden második madár eltűnt az ereszek alól. A tavaszi időszak kiemelten fontos a fecskevédelem szempontjából. A lakosság és az önkormányzatok szerepe rendkívül jelentőssé vált az utóbbi időben.

Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan készítenek fészket a madarak?

Ebben az epizódban a különféle madarak lakóhelyéül szolgáló fészkek kialakításáról, építéséről mesél Erdő Ernő bácsi. Ahány madár, annyi szokás 🙂

 

Premier műsorunkat 2020. március 14-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!