M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 4. adás – 2019.12.14. szombat 12:25

Jávorszarvas helyzet – látogatás Svédországban / Graffitivel szépült a Lila-hegyi kilátó / Oakeylife projekt a Peszéri-erdőben/ Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdők természetvédelme / Jótékonysági vadászat – beszélgetés az ötletgazdával/Vadgasztro Percek – Ázsiai wok vaddisznóból

 

Jávorszarvas helyzet – látogatás Svédországban

Sok más faj mellett a jávorszarvas is nagy hatást gyakorol az északi tájak ökoszisztémájára. Ez különösképpen előtérbe került, hiszen a jelenben nagy problémát jelent a régióban elszaporodott szarvasállomány, melyre megoldást kell találni. Erről kérdeztük a szakértőket.

Graffitivel szépült a Lila-hegyi kilátó

Első ütemében a Lila-hegyi kilátó küllemét újította meg a KAEG Zrt., melyre a tavalyi év áprilisában került sor. 2019. október 4-én azonban már a megújult “belbecs” is feltárult a látogatók előtt, mivel ekkor adták át a kilátó renovált belső terét. Nem is akármilyen megoldással vált szebbé a helyiség, ugyanis egy graffiti művészt kértek fel a terület – a természethez harmonikusan illeszkedő – feldíszítésére.

Oakeylife projekt a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselõje, a Peszéri-erdõ. Az OAKEYLIFE projekt a homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét igyekszik megvalósítani az Európai Uniós LIFE pályázat nyerteseként.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdők természetvédelme

Magyarország területének jelentős része, közel 10%-a esik természetvédelmi oltalom alá. Minden védelemre szoruló állat- és növényfaj fontos, ezáltal biztosíthatjuk az erdők ökológiai egységének és sokszínűségének fennmaradását.

Jótékonysági vadászat – beszélgetés az ötletgazdával

A jótékonysági vadászatokat az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. kezdeményezésére 2013 óta rendezik meg minden év december 27-én Fejér megyében, hogy gyermekek gyógyítására gyűjtsenek adományokat. A segítségnyújtásnak köszönhető, hogy a Fejér megyei Szent György Kórház gyermekosztálya majdnem 10 millió forint értékben jutott orvosi műszerekhez. A jótékonysági vadászatok a jövőben országos szinten kerülnek megrendezésre, így az adománygyűjtés is jóval nagyobb mértékben járul majd hozzá a gyermekek megsegítéséhez.

Vadgasztro Percek – Ázsiai wok vaddisznóból

Új rovatunkban Vári Dávid, a Vadgasztronómia Nagykövete készíti el mennyei ételkülönlegességeit, melynek elkészítésébe a Nézőket is beavatja. Első körben vaddisznóhús kerül a tányérra.

 

Premier műsorunkat 2019. december 14-én, szombaton 12 óra 25 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!