Vadászati konferencián egyeztettek a V4-ek Bélmegyeren – 2019.05.14-16.

Bélmegyeren találkoztak a Visegrádi négyek vadászati érdekképviseleti szervezetei

A többnapos vadászati konferencián a felek megosztották egymással tapasztalataikat, valamint kifejezték együttműködési szándékukat a vadászat és a vadgazdálkodás területén. Mindezek mellett szó volt a Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállításról is, amelyet 2021-ben hazánk rendez meg. Bélmegyeren került megrendezésre az első V4 Szakmai Vadászati Konferencia május 14 és 16 között.

2019. decemberében, Tótmegyeren az Országos Magyar Vadászkamara és a V4 országok vadászati érdekképviseletei aláírtak egy együttműködési megállapodást, melyben vállalták, hogy folyamatosan tájékoztatni fogják egymást egymás országainak vadászattal, vadgazdálkodással kapcsolatos aktuális kérdéseiről, hiszen megismerve az egyes kérdésekre adandó válaszokat nagyobb a valószínűsége annak, hogy jó döntéseket fognak hozni a jövőben.

A V4-es országoknak a vadászattal, vadgazdálkodással kapcsolatos hagyományai, adottságai, feltételrendszere nagyon közel áll egymáshoz, mely azt is jelenti, hogy a problémák is közösek. Bélmegyeren rendezték meg az első konferenciát a megállapodás szellemében, ahol számtalan égető probléma közül négy témakört emeltek ki, melyek elosztásra kerültek a 4 ország között.

A konferencia bevezető előadását Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos tartotta meg.

A kormánybiztos kijelentette, a kiállítás nemcsak az ország, hanem az egész régió számára fontos, majd hozzátette, újra kell fogalmazni és meg kell erősíteni a vadászattal, a vadgazdálkodással, illetve a hal- és erdőgazdasággal foglalkozó kör szakmai tartását, nimbuszát.

A találkozón az alábbi előadások hangzottak el:

  • Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos: “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021
  • Jiri Janota, a Cseh-Morva Vadász Egyesület elnöke: Az ólomlövedékek használata és vadászati vonatkozásai
  • Jaroslaw Kuczaj, a lengyel vadászszövetség vezetőségi tagja: Az afrikai sertéspestis megjelenésének vadászati
  • Tibor Lebocky, a Szlovák Vadászkamara elnöke: Nagyragadozók szerepe, térhódítása, vadászati vonatkozásai
  • Prof. Dr. Csányi Sándor egyetemi tanár, intézetigazgató, VadVilág Megőrzési Intézetet : Mezőgazdasági vadkárfelmérés

A bevezető előadásokat egy rendkívül aktív konzultáció és vita követte. A konferenciát követően a résztvevők Dévaványára, a Nemzeti Park Túzokvédelmi Látogatóközpontjába látogattak.