A vérebes utánkeresés az életem! – Interjú Horváth Róbert kerületvezető vadásszal a 22. Veszprém megyei Vadásznapon – 2019.04.27.

Horváth Róbert és kutyája Marci 2014-ben két díjat is elhoztak a jubileumi Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgáról. Az április 27-én megrendezett 22. Veszprém megyei Vadásznapon a vérebezésről és Kaszó-pusztáról is beszélgettünk


2014-ben immár 25. alkalommal tartották meg hazánk legrangosabb, de nemzetközi mércével nézve is kiemelkedően magas színvonalú Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgát. Az elvárásokat jelzi, hogy az indulók közé sem egyszerű bekerülni: csak olyan kutyát lehet nevezni, amelyik rendelkezik elővizsgával, valamint legalább 30 dokumentált sikeres utánkereséssel.
Horváth Róbert és kutyája, Marci

A Bakonyerdő Zrt. bakonybéli erdészetének kerületvezető vadásza, Horváth Róbert Tölösi Erdőjáró Álmos nevű kutyájával – hívónevén Marci – bekerült az indulók közé. A háromnapos verseny főbírája a herendi Maróti Béla volt, aki a Veszprém Megyei Vadászkamatra kynológiai bizottságának elnöke is egyben. Hiába volt ismerős vadásztárs a bírálók között, Róbert és társa a legnehezebb feladatot kapta.

– Egy sebzett, hátsóláb lövött dámszarvas tehenet kellett megkeresnünk. A lövés délután történt, esőben, és egész estig esett. A lövés után 22 órával indult a keresés. A rálövés helyszínén minimális kontrollnyomot – csontszilánkokat – találtunk. Marci erről vett szagmintát.

Nagyon nehéz volt a terep, vizes talajon, pocsolyákon égeres erdőn keresztül mentek a kutya után. Nehezítő körülmény volt, hogy út közben két szarvasrudlit, és egy vaddisznókondát is találtak, amikor a kutyát pihentetni kellett. A bírálók sem bíztak a Marciban, hiszen kétszer is megkérdezték Róberttől: biztos benne, hogy a kutya jól dolgozik?

1.9 kilométert tettek meg, amikor egy halastóhoz értek. Itt félkörömnyi húsdarabot találtak, vagyis jó nyomon jártak. A dám elment a tótól, majd távolabb ismét visszatért oda: Marci ezt is lekövette. Az előzőnél is hosszabb utat tettek meg, már majdnem feladták, amikor a hannoveri véreb erősen húzott. Róbert elengedte a kutyát, amely felverte a parton fekvő dámot, az beugrott a vízbe, a kutya pedig utána. A sérült dám a vízben kapta meg az utolsó lövést.

A bírálók értékelték, hogy szinte kontrollnyom nélkül indultak. Hosszú, összesen 5,2 kilométer utat tettek meg. A kutya még a vízből is megpróbálta kihajtani a vadat, holott korábban soha nem úszott, tette hozzá Róbert. Marci a teljesítményére 214 pontot kapott, amivel megnyerte a Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgát. Gazdája sem jött haza üres kézzel, Róbert kiérdemelte a Magyar Véreb Egylet legjobb vérebvezető különdíját. Hangsúlyozta, szerencséje van, hiszen a Bakonyerdő Zrt. segíti a vérebezésben. Ennek is köszönhető, hogy ilyen magas szintre jutottak.

Marci az első kutyája Róbertnek, saját maga képezte ki. Fél éves korában fogta munkára a hannoveri vérebet, majd fokozatosan terhelte. Őzet, muflont hároméves koráig nem keresett. Az 5,5 éves Marcival a mai napig 136 eredményes munkán – benne 56 eredményes hajszán – vannak túl. A Bakonyban a magas vadlétszámnak köszönhetően intenzív vadgazdálkodás folyik. A vadászatok során óhatatlanul is történik sebzés, így van munkájuk. Marci a legjobb korban van, így még sok sikeres utánkeresésben lehet részük.

Forrás: omvk.hu