Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 260.adás – 2019.03.30. – szombat 12:30 óra – ECHO-TV

Kápolnapuszta – Megemlékezés egy vértesi falu tragédiájáról / 5. Tavaszi TESZEDD! túra a Süttői Erdészetnél / Átadták a Királyréti Kirándulóközpontot / Nemzeti kincsünk az Erdő – Parkok, ligetek a fővárosban

 

Kápolnapuszta – Megemlékezés egy vértesi falu tragédiájáról

Gánttól északra, a Vértes hegység erdeiben fekszik Kápolnapuszta. Az 1790-es években a faluban 16 ház állt, a hívek száma pedig 101 fő volt. 1930-ban a falu létszáma 62 fő volt, többségében sváb nemzetiségű lakosokkal.Kápolna sorsa 1945 március 15-én megpecsételődött. A 2. Ukrán front felderítő zászlóalja miközben a megye északi része felét nyomult, elfoglalta Kápolnapusztát, ahol a visszaemlékezők szerint szinte minden férfit agyonlőttek, a legfiatalabb 20 éves a legidősebb több mint 70 éves volt.A március 16-án megtartott ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Györök Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Spergelné Rádl Ibolya Gánt község polgármester asszonya. Az elhunytakért imát mondott Ugrits Tamás pápai káplán, a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöki irodájának igazgatója.

Still0318_00056

 

5. Tavaszi TESZEDD! túra a Süttői Erdészetnél

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatósága 5. Tavaszi túráját szervezte meg március 23-án. Az érdeklődők a Háromszögű réten gyülekeztek, majd a csoportvezetőkkel elindultak a Tardosi Szilvások, Gorba-tető- Mária kegyhely, Malom-völgy irányába. A Mária kegyhelynél  és katonai síremlék állomásnál pihenőt tartott a csapat, majd a Malom-völgynél hagyományőrző katonai bemutatót láthatott a közönség.

Still0325_00010

 

Átadták a Királyréti Kirándulóközpontot

Átadták a 205 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot; az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület nemcsak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad. Nagy István, az agrártárca vezetője a központ csütörtöki avatásán, a Pest megyei Szokolyán azt mondta: meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal, ennek érdekében a minisztérium a Bejárható Magyarország program keretében jelentős fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben. Hozzátette, hogy ennek eredményeként az erdők “a leglátogatottabb turisztikai attrakciók közé emelkedtek”.

Still0325_00090

 

Nemzeti kincsünk az Erdő – Parkok, ligetek a fővárosban

nke-parkok

Premier műsorunkat 2019. március 30-án, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést március 31-én, vasárnap 03:45 órakor és 07:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu