Hurokba akadt szarvas mentése – 258. – 2019.03.16-i adás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa a hónap közepe táján ragadozómadár fészektérképezést végzett a Kisszentmárton környéki erdőkben

Már jó ideje járta a területet, amikor egy hurokba akadt fiatal szarvasbikára bukkant. Az orvvadászok által kirakott, erős sodronyból készült hurok a bika agancsára tekeredett. A szarvas még jó erőben volt, valószínűleg csak néhány órával korábban került szorult helyzetébe. A munkatárs először maga próbálkozott az állat kiszabadításával, de a szarvas erőteljes védekezése miatt hamar felhagyott a kísérlettel. Ezután a helyi természetvédelmi őrtől kért telefonon segítséget, aki a területileg illetékes vadásztársaságot riasztotta. Viszonylag rövid idő múlva már a helyszínen is volt az egyik hivatásos vadász a társával együtt, akik nem kevés erőfeszítés árán végül megszabadították a szarvast a huroktól. A még mindig jó erőben lévő vad gyors vágtában távozott.

A szarvas alig ötven méter vágta után hirtelen elvágódott, és az avaron vonaglott. Messziről úgy tűnt, hogy kitörte a nyakát, de szerencsére nem így volt. Mire a szabadítók a közelébe érkeztek, már felállt, és menekülni próbált. Ekkor lehetett észrevenni a nyakára tekeredett újabb hurkot. Ezt már valamivel könnyebben le lehetett szedni róla, és a szarvas végleg visszanyerte szabadságát. A vadászok pedig ezt a hurkot is beszedték, így csökkentve a vadakra leső veszélyt. Ennek a szarvasnak szerencséje volt, mert még élve találtak rá, de vajon hány állat leli halálát keserves kínok között az orvvadászok által? Vajon hány hurok lehet még abban az erdőben?