Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy sikerrel zárt az idei FeHoVa! – Interjúk

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 55 ezer látogató volt kíváncsi a Kárpát-medence legjelentősebb fegyver-, horgász- és vadászrendezvényére, amelyre 17 ország 274 kiállítója hozta el kínálatát

A kiállítás megnyitóján írták alá a 2021-es „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás (Vadászati Világkiállítás) együttműködési megállapodását, és itt jelentették be, hogy a Hungexpo a következő években körülbelül 50 milliárd forintból újul meg.

Still0209_00023

A február 7–10. között megrendezett FeHoVa ezúttal is a vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvénye volt, amelyre a legjelentősebb gyártók és forgalmazók hozták el újdonságaikat, fejlesztéseiket. A vadászok, horgászok és természetkedvelők tízezrei próbálhatták ki a legújabb eszközöket, és találkozhattak a legkiválóbb szakértőkkel.

Still0211_00021 Still0211_00008 Still0211_00006

Újdonság a preparátorverseny

A szervezők egy sor újdonsággal várták a látogatókat. A hagyományos trófeakiállítás mellett „Kontinensek ritkaságai” címmel rendeztek bemutatót ritka és különleges vadfajokból, a világ minden tájáról.  Hatalmas siker volt az idén elsőként megrendezett I. FEHOVA Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny, amelyet a Magyar Vadászlap közreműködésével, az ETC (European Taxidermy Championships) segítségével bonyolítottak le. A versenyen nemzetközi zsűri bírálta el 40 versenyző pályamunkáit.
Nagy érdeklődés kísérte a Vadászkürtös fesztivált, az óriás pontyok bemutatóját az Akváriumnál, az állami erdészetek vadász- és kirándulóterületeinek bemutatóját, a látványos vadászkutyafajta- és munkabemutatókat, a solymász bemutatókat, valamint a gasztronómiai bemutatót. Az érdeklődők neves külföldi és magyar sporthorgászok beszámolóit hallgathatták meg a színpadokon. Természetesen idén sem maradt el a FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokság, amelyet nyolcadik alkalommal rendeztek a Vadász színpadon.

Still0211_00017

Still0211_00014
Az érdeklődésre jellemző, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a nézőtéren. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: a MOHOSZ szervezésében ezúttal is sokan vettek részt a horgász suli oktató programjain. A 26. FeHoVa látogatója volt gróf Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadászíró özvegye, a 93 éves Hertelendy Margit, aki – az érdeklődőkkel együtt – megtekintette annak a nagyszabású természetfilmes dokumentumfilmnek néhány részletét, amelyet a vadász-gróf születésének 120. évfordulójára készítenek.
A kiállítással egy időben rendezték a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a STIHL TIMBERSPORTS SERIES ® sportfavágó versenysorozatot és bemutatót, valamint a VII. FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást.

Still0209_00045

Cél: a világszínvonal
Ahhoz, hogy a magyar vadászat, vadgazdálkodás és vadászati kultúra ismét régi fényében ragyogjon, és Magyarország vadászati nagyhatalommá válhasson, fontos lépéseket kellett tenni – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 26. FeHoVa megnyitóján. Példaként említette a fegyvertörvény észszerűsítését, az Országos Vadászkamara szerepének megszilárdítását, valamint egy több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását. A Vadászati Világkiállítás magyarországi megrendezésével kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes bejelentette: a kiállítás magyarországi lebonyolításáért felelős projektcéget bejegyezték.

Still0209_00039

Kovács Zoltán kormánybiztos ehhez hozzátette, hogy csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány a Hungexpo teljes területének megújítására, amellyel megteremti az olyan nemzetközi és világszínvonalú rendezvények infrastrukturális és logisztikai feltételeit, mint a 2021-es Vadászati Világkiállítás és a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus.

Still0211_00003Nagy István agrárminiszter az eseményen kiemelte: a vadászat és horgászat Magyarország hagyományaink fontos része, amelyek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek. A tárcavezető hangsúlyozta: az agrártárca minden eszközével támogatja a fenntartható vadászatot. A többi között ezért vezettek be olyan rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását.

Still0209_00040Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a kiállítás közösségi jellegét hangsúlyozta, mondván: kevés olyan összetartó társaság van Magyarországon, mint a vadászoké és a horgászoké, és mindkettőt a szenvedély kovácsolja egybe – fogalmazott a vezérigazgató.

Still0211_00004A megnyitón aláírták az “Egy a természettel” nemzetközi vadászati és természeti kiállítás (Vadászati Világkiállítás) együttműködési megállapodását¸ amelyet a tervek szerint 2021-ben rendez meg Magyarország. Csökkenő feszültség az agrár- és  vadgazdálkodásban.

Still0211_00005

A kiállítás számos szakmai eszmecserének is helyet adott. Ezek közül kiemelkedett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett, a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről szóló konferencia. Ezen egyebek között elhangzott, hogy egyensúlyt teremthet a vadgazdálkodásban az új vadkárfelmérési protokoll bevezetése. Ezzel jogszabályi keretek közé kerülhet az agrár- és a vadgazdálkodók közötti rendezetlen kapcsolat – mondta Bitay Márton, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára.

Still0209_00057

Ugyanitt Győrffy Balázs, a NAK elnöke úgy fogalmazott: a feszültségek csökkentése, kezelése érdekében kiemelt jelentőséggel bír, hogy minden érintett fél a vadkár megelőzésére koncentráljon. Ezen a téren csak együttműködéssel, folyamatos kapcsolattartással, egymás tájékoztatásával lehet eredményt elérni, amely az új vadászati törvény szerint kötelezettsége is mindkét félnek.

Still0209_00058
A részvevők ezen kívül tájékoztatást kaptak az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének vadászatra gyakorolt hatásairól.

 

Reviczkyvel az Erdőben – 12+1 epizód – I. évad

Nemzeti kincsünk az Erdő 53 részes kisfilm sorozat:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKvx2RL2fVzKZE5M13eXnGYk28FykDMhH

Erdő Ernő bácsi meséi 52 részes kisfilm sorozat:

A 26. FEHOVA-ról készített premier műsorunkat 2019. február 16-án, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést február 17-én, vasárnap 03:45 órakor és 07:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu