Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2019.02.02. – szombat 12:30 óra – ECHO-TV

Elkezdték a vaddisznók ritkítását a Balatonnál

A vaddisznók megjelenése lakott területen nem mai probléma és nemcsak hazánkban jelent gondot! A HAZAI VADÁSZ  2015-ben forgatott az OMVK Veszprém megyei Területi Szervezete által lebonyolított Vadászkamarai Esték Tapolcán rendezvényen, majd 2018 januárban Budapest határában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél. A szakemberek mindkét alkalommal tényekkel bebizonyították, hogy a vaddisznók jelenléte a városok, falvak belterületi részein egyre nagyobb számú. 2018 decemberében a Balaton északi területein elkezdték a vaddisznók ritkítását, miután a Balatoni Szövetség ismét több egyeztetést folytatott a belterületi vadgazdálkodás kérdésében. Ezért újra foglalkozunk a témával, sőt a közeljövőben folytatjuk is!

vd-1A probléma megoldásához elengedhetetlen a területi vadászkamarák, a rendőrség és az önkormányzatok szoros együttműködése. Az egész országra kiterjedő megoldási javaslat elkészítését az Országos Magyar Vadászkamara vállalta magára. Összességében megállapítható, hogy bár rövid időn belül új szabályozás nem készül a belterületi vadgazdálkodás tekintetében, mégis van mód belterületen belüli vadritkításra, ezt támasztja alá az Agrárminisztérium is.

vd-2Ennek érdekében a tárca javasolja a problémás területeken a szoros együttműködést az érintett vadászatra jogosultakkal, a szakmai szervezetekkel valamint a helyi önkormányzatokkal. Veszprém megyében már több Balaton-parti önkormányzat kezdeményezte a belterületi fegyveres, illetve befogós vadritkítást. A rendőrkapitányságok segítőkészen állnak a kérdéshez. Van ahol már kiadták, máshol folyamatban van az engedélyek kiadása.

EEBM2Szigliget belterületén december 10-én kezdődött a vaddisznók ritkítása. A meghatározott területeken, időpontban és napokon zajló vadászati tevékenység várhatóan márciusig tart. A rendőrség az önkormányzatok és a vadgazdálkodók körültekintően jelölik ki belterületen a vadászható területeket, annak érdekében, hogy ne történhessen baleset. A lakosságot folyamatosan értesítik az önkormányzatok.

vd-4Elengedhetetlen a balatoni nád téli vágása, mert felbecsülhetetlen számú vad, főleg vaddisznó tartózkodik állandó jelleggel is a nádasokban. Hosszú távon csak úgy lehet hathatós eredményeket elérni, ha a Balatonnál megtörténik a náddal borított területek letisztítása, a nádasok levágása. Ez azonban több kérdést is felvet. Jelenleg hatékony nádvágást szinte lehetetlen végezni a megbecsülhetetlen számú illegális horgászbejárók, csónakkikötők miatt. Addig, míg ezek felszámolása nem történik meg, a feladat ellátása szinte kivitelezhetetlen.

Premier műsorunkat 2019. február 2-án, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést február 3-án, vasárnap 03:45 órakor és 07:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu