Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2019.01.26. – szombat 12:30 óra – ECHO-TV

A kormoránok túlszaporodása és ” fekete seregük” pusztítása / A CIC fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron: Interjú Marghescu Tamás vezérigazgatóval / VADÁSZTEA Percek: Bartucz Péterrel, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészet nyugalmazott erdészeti igazgatójával

 

cormorant-3183820_1920A kormoránok túlszaporodása és ” fekete seregük” pusztítása

1979-ben még csak 50 ezer kárókatonát számoltak a kontinensen, 1995-ben 650 ezret, 2001-ben 900 ezret, tavaly már 1,8 milliót. Az Európai Unió parlamentje számára készített Kindermann-jelentés szerint egy kárókatona egy nap 400-600 gramm halat fogyaszt el. Ezek a madarak évente több mint 300 ezer tonna halat esznek ki az európai vizekből, ez a mennyiség pedig a jelentés szerint meghaladja Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Magyarország és Csehország együttes éves halgazdasági termelését. A Kindermann-jelentés azt javasolja, az unió európai szinten készíttessen tervet az állomány „kezelésére”, „hosszú távon integrálja a kultúrtájba”. A jelentés megállapításait a természetvédő szervezetek több ponton is vitatták, az Unió parlamentje azonban úgy döntött, tényleg „kezelni kell a helyzetet”.

 

IMG_5003A CIC fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron: Interjú Marghescu Tamás vezérigazgatóval

2018. december 7-én a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Szlovák Vadászkamara és az Újvári Kerületi Vadászkamara szervezésében, majd Tótmegyeren a Károlyi-kastélyban emléktáblát avattak az alkalomból.

Ezt követően a visegrádi négyek együttműködési megállapodást írtak alá a CIC támogatásával, melyben rögzítették abbeli szándékukat, miszerint a jövőben közösen, együtt gondolkodva próbálják megoldani a vadászat és a vadgazdálkodás területén felmerülő problémáikat és megosztják egymással tapasztalataikat, tekintettel arra, hogy ezen országok környezeti adottságai, valamint vadászati hagyományai nagyon hasonlóak. A memorandum fő stratégiai célja többek között a fenntartható, tervszerű vadgazdálkodás, a nemzetek természeti és kulturális örökségének megőrzése, valamint a vadászok érdekeinek képviselete. A megállapodást Ing. Tibor Lebocky, PhD., Szlovák Vadászkamara elnöke, Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, Piotr Jenoch, a Lengyel Vadász Szövetség elnöke és Ing. Jiri Janota, Cseh-Morva Vadász Egyesület elnöke írták alá.

 

Still0121_00006VADÁSZTEA Percek: Bartucz Péterrel, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészet nyugalmazott erdészeti igazgatójával

Bartucz Péter négy évtizeden keresztül a NYíRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója volt. Irányítása alatt vált világhírűvé a Gúthi Vadászterület. A tavaly Nagy István agárminisztertől kapott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg. A Hazai Vadász stábja ebből az alkalomból látogatta meg az egykori igazgatót, aki az elismerés mellett fiatal éveiről is mesélt.

Premier műsorunkat 2019. január 26-án, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést január 27-én, vasárnap 03:45 órakor és 07:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu