Tisza-Tó – Változások a 2019-es horgászrendben – 2019. január 05

A módosítások az alábbiak:

Felnőttek és 65 év fölöttiek részére:

A területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 3 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 2 db (pl.: 2 db ponty és 1 db compó, vagy 2 db süllő és 1 db kősüllő). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból (csuka, süllő, kősüllő, balin, sügér, márna, ponty, compó, harcsa, menyhal) horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg.

Korlátozott és ifjúsági horgászati jogosítvánnyal rendelkezők részére:

A területi jegy birtokában, a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 1 db (pl.: 1 db ponty és 1 db compó, vagy 1 db süllő és 1 db csuka). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból (csuka, süllő, kősüllő, balin, sügér, márna, ponty, compó, harcsa, menyhal) horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg.

Gyermekek részére:

A darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 1 darabot tarthat meg. Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból (csuka, süllő, kősüllő, balin, sügér, márna, ponty, compó, harcsa, menyhal) horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 3 darab hal tartható meg.

Turisták részére:

A területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg (pl.: 1 db ponty és 1 db harcsa, vagy 2 db csuka). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból (csuka, süllő, kősüllő, balin, sügér, márna, ponty, compó, harcsa, menyhal) horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg.

Módosult a horgászrend 7. pontja is:

Szaporodó kíméleti terület a Tisza-tó gátjának a rábolyi szakaszán a 12/8-as töltéskilométere az Eger-pataknak a Négyes és Borsodivánka községeket összekötő közúti hídja, a tiszavalki kikötő, valamint a Nyárád-ér jobb partja, a Nyárád-ér és Eger-patak összefolyása, az Eger-patak bal partja és a Vak-Eger-vize felső torkolata által határolt terület. Itt március 1. és június 15. között mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos.

Illetve a 9. pont:

A kiskörei téli kikötő területén, valamint a duzzasztómű felvizén 300 m hosszan, továbbá az öblítőcsatornák, Aponyháti-csatorna és a Kis-Tisza szabályozó műtárgyainak 50 m-es körzetén belül tilos horgászni és behorgászni.

A teljes Tisza-Tavi horgászrend:

ÁLTALÁNOS TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2019.

Általános horgászati előírások

1.A) A felnőttek részére kiadott horgászjegy birtokosa egyszerre maximum 2 bottal és botonként legfeljebb 3 db – egyenként maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghat csalihalat. A területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 3 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 2 db (pl.: 2 db ponty és 1 db compó, vagy 2 db süllő és 1 db kősüllő). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 10 kg fogható.

1.AB) A 65 év felettiek részére kiadott horgászjegy birtokosa egyszerre maximum 2 bottal és botonként legfeljebb 3 db – egyenként maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghat csalihalat. A területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 3 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 2 db (pl.: 2 db ponty és 1 db compó, vagy 2 db süllő és 1 db kősüllő). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 10 kg fogható.

1.B A korlátozott horgászati jogosítványú, nők részére váltható éves területi jegy birtokosa 1 bottal, és azon legfeljebb 3 db – egyenként maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghat csalihalat. A területi jegy birtokában, a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 1 db (pl.: 1 db ponty és 1 db compó, vagy 1 db süllő és 1 db csuka). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 5 kg fogható.

1.C) Az ifjúsági területi horgászjegy birtokosa (az a horgászvizsgával rendelkező személy, aki a 10. életévét már betöltötte, de a 19. életévét az adott év december 31-ig még nem tölti be) 1 bottal, és azon legfeljebb 1 db – egyenként maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghat csalihalat. Ifjúsági területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg, egy halfajból azonban legfeljebb 1 db (pl.: 1 db ponty és 1 db compó, vagy 1 db süllő és 1 db csuka). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 5 kg fogható.

1.D) A gyermekek részére kiadott területi horgászjegy birtokosa (az a horgászvizsgával nem rendelkező személy, aki a 3. életévét már betöltötte, de a 15. életévét az adott év december 31. napjáig még nem tölti be) 1 bottal, azon 1 db – maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat. A darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 1 darabot tarthat meg. Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 3 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 5 kg fogható.

1.E) A turisták részére kiadott horgászjegy birtokosa egyszerre 1 bottal és legfeljebb 3 db – egyenként maximum 3 ágú – horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghat csalihalat. A területi jegy birtokában a darabszám-korlátozással védett halakból naponta összesen 2 db tartható meg (pl.: 1 db ponty és 1 db harcsa, vagy 2 db csuka). Valamint a darabszám-korlátozással védett halakból horgászat napján és az azt megelőző hat naptári napon összesen maximum 7 darab hal tartható meg. A darabszám-korlátozás alá nem tartozó őshonos fajokból naponta összesen 10 kg fogható.

2. A darabszám-korlátozással védett halak horgászata az engedélyezett mennyiség kifogása (megtartása) után folytatható, azonban minden további megfogott ilyen halat a horgász köteles azonnal, kíméletesen visszaengedni.

3. A törvényben meghatározott fajlagos tilalmi időszakokra és a kifogható legkisebb méretekre vonatkozó szabályok az állami horgászjegy és fogási naplóban találhatóak. A Tisza-tavon azonban az alábbi fajok vonatkozásában a következő legkisebb kifogható méretek vannak érvényben:

ponty

legalább 35 cm

süllő

legalább 40 cm

kősüllő

legalább 30 cm

csuka

legalább 50 cm

compó

legalább 30 cm

menyhal

legalább 30 cm

csapósügér

legalább 15 cm

4. Május 2-től június 15-ig tilos a harcsa horgászata és kifogása (megtartása) az öblítőcsatornákban! Továbbá november 15. és március 31. közötti időszakban a Tisza-tó teljes területén.

5. Fajlagos tilalmi időszakában tilos a tilalommal védett halfajra horgászni. (Ez alól kivételt képez a harcsa.)

6.  A Szartos vízterületén, továbbá a Kis-Tiszán az Eger-patak torkolatától a Laskó-patak torkolatáig, valamint a 33. számú főút hídja (Eger-patak hídja), az Eger-patak, a Kis-Tisza és a poroszlói gát által határolt vízterületeken november 15. és február 28. közötti időszakban ragadozó halra horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett, a pergetés, a műlegyezés, valamint a két- és háromágú horog használata tilos.

7. A kíméleti területek a területi jegy térkép mellékletén ábrázolva megtalálhatóak, valamint a határait a helyszínen táblák jelölik.

Vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete. Azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), ettől a hídtól a rábolyi gátőrházig az Eger-patak medrének bal széle, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Itt november 15. és február 28. között mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos.

Szaporodó kíméleti terület a Tisza-tó gátjának a rábolyi szakaszán a 12/8-as töltéskilométere az Eger-pataknak a Négyes és Borsodivánka községeket összekötő közúti hídja, a tiszavalki kikötő, valamint a Nyárád-ér jobb partja, a Nyárád-ér és Eger-patak összefolyása, az Eger-patak bal partja és a Vak-Eger-vize felső torkolata által határolt terület. Itt március 1. és június 15. között mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos.

8. Január és december hónapokban a horgászat csak 7 órától 17 óráig, február hónapban 6 órától 18 óráig engedélyezett.

9. A kiskörei téli kikötő területén, valamint a duzzasztómű felvizén 300 m hosszan, továbbá az öblítőcsatornák, Aponyháti-csatorna és a Kis-Tisza szabályozó műtárgyainak 50 m-es körzetén belül tilos horgászni és behorgászni.

10. Tilos minden olyan horgászmódszer alkalmazása, amelynek eredményeként a horog nem a hal szájába akad. Minden kívülről és nem a fejrészen akadt, vagy külsérelmi nyommal rendelkező halat kötelező a vízbe visszahelyezni, megtartani tilos.

11. A Tisza-tó teljes területén tilos a vontatásos vagy sleppelő módszer (elektromos vagy robbanómotorral, evezővel, szél vagy sodrás által egyaránt).

12. A végszerelék behúzással történő bejuttatása csak és kizárólag behúzós területi jegy birtokában engedélyezett. Ilyen típusú területi jegy nélkül, parti vagy csónakos horgászat esetén a szerelék vízbe juttatása csak és kizárólag a partról vagy a csónakból elvégzett dobással engedélyezett. A végszerelék vízbe juttatása után attól eltávolodni tilos. Az etetőhajó használata tilos.

13. A Tisza-tavon foglalt horgászhely nincs, a horgászhelyet érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A csónak rögzítésére szolgáló karókat, kiszúrókat, az etetés helyét jelző bójákat a horgászat befejeztével a horgász köteles kiszedni és elvinni. A horgászhelyeket a növényzeten elhelyezett idegen anyagokkal megjelölni tilos.

14. A 13-as pont alól kivételt képeznek a behúzós horgászatra kijelölt – táblával és sorszámmal is ellátott – helyek (listájuk a Sporthorgász Kft. honlapján megtekinthető), melyre foglalás kizárólag társaságunkon keresztül valósítható meg. A behúzós területi jeggyel, behúzós módszerrel horgászó személyre az itt leírtakon túl a behúzós horgászrendben leírtak is kötelező érvényűek.

15. A behúzós horgászatra kijelölt helyeket bárki használhatja, azonban, ha oda – érvényes – behúzós jeggyel és foglalással rendelkező horgász érkezik, részére a helyet a nem behúzós jeggyel rendelkező horgásznak át kell adnia.

16. A behúzós horgászhely és a hozzá tartozó bója közötti területen más horgász csak a behúzós horgász beleegyezésével tartózkodhat.

17. Szemetes helyen tilos horgászni! A szemetes helyen horgászó személytől a területi jegy bevonásra kerül. A horgász köteles a horgászhelyet tisztán hátrahagyni. Ennek érdekében a keletkezett hulladékot vagy elszállítja, vagy a Sporthorgász Kft-től megvásárolt zsákban a gátkorona élén elhelyezi, amit a Kft. onnan elszállít.

18. A horgász sötétedés után és korlátozott látásviszonyok között köteles horgászhelyét, csónakját jól látható módon, folyamatosan megvilágítani.

19. A halgazdálkodásra jogosult fenntartja a jogot, hogy a Tisza-tó egész területén, bármely víztéren, határozatlan ideig – a horgászokkal és képviselőjükkel előzetesen egyeztetve – megtiltsa bizonyos horgászmódszerek alkalmazását vagy a horgászatot. Az életbe léptetett korlátozásról a társaság a weblapján (www.sporthorgasz.eu), elektronikus hírlevél formájában, a kikötőkben elhelyezett hirdető táblákon, valamint az érintett víztér határában elhelyezett táblákon tájékoztat.

20. A helyi horgászrend megsértése a területi jegy azonnali bevonásával jár.

21. A horgászrendben nem szabályozott kérdésekben a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény valamint a végrehajtására kiadott rendelet az irányadó.

MELLÉKLET A TISZA-TAVI HORGÁSZRENDHEZ

Kivonat a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényből (Hhvtv.) és annak végrehajtására kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletből:

1. A halfogási tevékenységet végző személy köteles magánál tartani a halfogásra jogosító okmányokat (állami horgászjegy és fogási napló, területi horgászjegy), amelyek csak a személyazonosság igazolására szolgáló arcképes igazolvány birtokában jogosítják az okmányok tulajdonosát a halfogásra. A horgászat ellenőrzésére jogosult személy felszólítására a horgász köteles ezen okmányait átadni.

2. A halgazdálkodásra jogosult a Hhvtv-ben, vagy a végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottaktól eltérő korlátozásokat is meghatározhat a hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületre vonatkozóan. E korlátozásokat a területi jegyen vagy annak mellékleteként kiadott tájékoztatóban fel kell tüntetni.

3. Valamely fogási tilalom alá eső faj véletlenül megfogott egyedét vagy a méret- és mennyiségi korlátozások által tiltott halat – a horogtól óvatosan és gyorsan megszabadítva, vagy ha ez sérülésmentesen nem lehetséges, akkor a zsinórt a szájnyílás előtt elvágva – haladéktalanul vissza kell helyezni élőhelyére akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult.

4. A horgász a fogási naplóját köteles vezetni, az abban található szabályoknak megfelelően:
– A horgászat megkezdésekor a horgász tollal, kitörölhetetlen módon köteles megjelölni a fogási naplóban szereplő naptárban a horgászati tevékenység megkezdésének napját. Vízi járműből végzett horgászat esetén a vízi jármű indulása számít a horgászat megkezdésének.
– A horgászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogásösszesítő táblázatában fel kell tüntetni a halgazdálkodási vízterület megnevezését, víztérkódját, valamint a fogás dátumát. Darabszám-korlátozással védett hal kifogása esetén a fogás időpontja (óra, perc) 4 számjeggyel (00:00 formátumban) is beírandó.
– Az engedélyes a kifogott és megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá eső halat a horogtól való megszabadítás után azonnal köteles a fogási naplóba tollal, kitörölhetetlen módon bejegyezni. A darabszám-korlátozással nem védett halfajok mennyiségét azok össztömegében kifejezve a horgászat befejezését követően, a vízpart elhagyása előtt köteles a fogási naplóba bejegyezni. A bejegyzést naponta akár többször is el kell végezni, ha a horgász a vízterületet napközben elhagyja.

5. A horgász a jogszerű kifogással és a fogási naplóban való rögzítéssel szerzi meg a hal tulajdonjogát.

6. A korábban kifogott (megtartott) halat később megfogottal kicserélni tilos.

7. A nem őshonos halak fogása nem esik mennyiségi korlátozás alá. Invazív fajokat (Pl: busa fajok, törpeharcsa fajok, ezüstkárász) a vízbe visszaengedni tilos, a horgász köteles a megfogott példányokat a vízterület elhagyásakor a helyszínről elszállítani. (Ez alól kivételt képeznek a kívülről és nem a fejrészen akadt példányok, melyeket kötelező visszaengedni.)

8. Nem őshonos élőhallal (pl.: ezüstkárász, razbóra, stb.) csalizni kizárólag azon a vízterületen szabad, ahol az idegenhonos csalihal kifogásra került.

9. Tilos a megfogott halak kínzása. A megfogott és kifogott halakkal úgy kell bánni, hogy az azok számára okozott fizikai sérülés ne haladja meg a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A megtartani nem kívánt halat azonnal vissza kell helyezni a vízbe. A kifogott halakat azok elpusztításáig maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani vagy azonnal le kell ölni.

10. A szabályosan kifogott (elvinni kívánt) halat a vízpartról elszállítani csak gyors és kíméletes leölés után szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú csalihal élve is elszállítható, de kizárólag olyan edényben, mely biztosítja a számára szükséges oxigéntartalmú vizet.

11. November 1. és március 15. közötti időszakban – a vermelő halállományok védelme érdekében – a halfogási tevékenységhez szonárt használni tilos.

12. Halfogásra alkalmas horgászkészség halfogási célú használata során annak folyamatos felügyeletét úgy kell biztosítani, hogy a horgász az aktív halfogáshoz szükséges beavatkozásokat az adott módszerhez igazodó időn belül végrehajthassa. Ha a horgász a horgászhelyét tartósan elhagyja, a horgászkészséget halfogásra alkalmatlan állapotba kell hozni, és a végszereléket ki kell venni a vízből.

Általános etikai elvek a Tisza-tavon:

1. Kérjük, hogy a halszaporulat védelme érdekében az öblítőcsatornákban – február 1. és június 15. között – fokozott figyelemmel, nagyobb hullámkeltés nélkül közlekedjenek a vízi járművekkel.

2. Kérjük a horgászokat, hogy amennyiben horgászatuk során sorozatosan valamilyen korlátozás miatt visszabocsátandó halat fognak, változtassanak horgászhelyet vagy horgászmódszert.

3. Kérjük azokat a horgászokat, akik zsákmányuk jelentős részét a vízbe visszahelyezik, hogy a horgászat során lehetőség szerint szakáll nélküli horgokat használjanak, ezzel minimalizálva a halaknak okozott sérüléseket és javítva a túlélés esélyét.

Haljelölés a Tisza-tavon

A haljelölés a halgazdálkodást segíti. Jelölt halról a jelet csak akkor szabad levenni, ha az a kifogható méretet elérte. A levett jelet, a fogás helyét, idejét, a hal pontos testhosszát, legnagyobb magasságát, tömegét, valamint a horgász nevét és lakcímét tartalmazó feljegyzést kérjük postai úton megküldeni vagy személyesen leadni a Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft.-nek (5350 Tiszafüred, 1442/50 hrsz., levelezési cím: 5350 Tiszafüred, Pf.76.). Minden beküldő ajándékban részesül, valamint év végén 1 db éves területi jegyet sorsolunk ki közöttük.

Hulladékkezelés a Tisza-tavon:

Szemetelni és szemetes helyen horgászni tilos! A szemetes helyen horgászó személytől a területi jegy bevonásra kerül. A horgász köteles a horgászhelyet tisztán hátrahagyni.
Kérünk minden horgászt, kirándulót vagy egyszerűen csak a Tisza-tavon közlekedőt, hogy az itt töltött idő alatt keletkezett hulladékot vigye haza. Amennyiben valamilyen okból ezt mégsem kívánja megtenni, lehetősége van a kikötőkben, bizományosainknál vagy halászati őreinknél – 500 forintos áron – úgynevezett sárga zsák megvásárlására. Az ezekben a zsákokban a gátkorona élen elhelyezett hulladékot társaságunk a helyszínről elszállítja.

Horgászatához kedvező vízjárást, jó horgászidőt és kellemes szórakozást kívánunk!