Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 230.adás – 2018.09.01. – szombat 12:30 óra – ECHO-TV

Határon túli gyermekek nyaralása a Balatonfelvidéki Erdészeti Erdei Iskolában / XIV. Jakab Napok és történelmi fesztivál – Az érett bor és a vadászat ünnepe Sümegen / A “KARCAGI ÖRDÖG” őzbak elejtésének története

Still0827_00009Határon túli gyermekek nyaralása a Balatonfelvidéki Erdészeti Erdei Iskolában

2018. augusztus 6. és 11. között ismét kishegyesi gyermekek érkeztek az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolából a Bakonyerdő Zrt. Balatonfelvidéki Erdészeti Erdei Iskolájába, hogy egy hetes élményben legyen részük. “Ez az együttműködés a határon túli gyerekekkel évek óta tart. Igyekszünk nekik is ugyanazokat a programokat ugyanazon a színvonalon biztosítani, mint az egyéb iskolánkba látogató csoportoknak.” – nyilatkozta Horváth Eszter, az erdei iskola vezetője.

 

Still0729_00024XIV. Jakab Napok és történelmi fesztivál – Az érett bor és a vadászat ünnepe Sümegen

Idén immáron 14. alkalommal rendezték meg Sümegen az érett bor és a vadászat ünnepét, a Jakab Napok Történelmi Fesztivált. A három napos fesztivál évről-évre megrendezésre kerül és látogatók ezreit vonzza Sümegre. A vadászat és a borászat kiemelt turisztikai értékek e térségben, amelyek kéz a kézben járnak – nemcsak egymással, hanem mindazon témákkal, melyek a természet szeretetéhez, az aktív szabadidő eltöltéshez, a gasztronómiai élményekhez kapcsolódnak.

 

Still0827_00012A “KARCAGI ÖRDÖG” őzbak elejtésének története

Az őzbakvadászatnak egy érdekes módja az őzhívás, amely az őzek párzási időszakához, az üzekedéshez köthető és jellemzően július közepétől augusztus elejéig tart.A hivatásos vadászok az őz üzekedés idején többször szemrevételezik az őzállományt, gépjárművel kimennek a vadászterületre és távcső segítségével egészen közelre, kicsi látótávolságra behozzák a megfelelő őzbakokat, így tudják jól megfigyelni azok agancsát, fizikai állapotát.

A szakszerű elejtéshez nemcsak a sikeres hívás és a megfelelő felszerelés, lőtudás szükséges, hanem elengedhetetlen a trófeabírálati ismeretek elsajátítása is. Ez az időszak alkalmas az állomány feltérképezésére, selejtezésére, a rendellenes trófeájú egyedeknek az állományból való kiemelésére, hogy még egészségesebb, virulensebb legyen a magyar őzállomány. Sokszor addig nem látott trófeájú egyedek is szem elé kerülnek. Egy ilyen rendellenes, extrém példa a KARCAGI ÖRDÖG őzbak esete, amely az idei őzüzekedés idején került terítékre.

Premier műsorunkat 2018. szeptember 1-jén, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést szeptember 2-án, vasárnap 07:35 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu