Afrikai sertéspestis veszélyezteti a vaddisznó állományt

Magyarországon először a Mátra térségét érte el az afrikai sertéspestis (továbbiakban ASP), melynek vírusa az emberre nem veszélyes!

Vélhetően az ASP Ukrajna és Kárpátalja felől fertőzte meg a fellelt vaddisznót, ahol már a korábbi években is észlelték megjelenését.

ASP a Mátrában
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatta az EGERERDŐ Zrt.-t, hogy 2018. április 21-én laboratóriumi vizsgálat során ASP vírusát mutatták ki vaddisznóban. A minta Gyöngyös külterületén, a Gyöngyös-Gyöngyöshalászi Földtulajdonosi Közösség vadászterületén elhullott vaddisznóból származott. A hatóság azonnal megkezdte az intézkedést a fertőzés tovább terjedésének elkerülése érdekében. A Heves Megyei Kormányhivatal kijelölte az ASP-val fertőzött területeket, mely összesen 47 vadászatra jogosult területét érinti, köztük az EGERERDŐ Zrt. több vadászterületét. A fertőzött állat megtalálásának helyszínét és a környező erdőtömböket a hatóság különösen fertőzött területnek minősítette. Az ott áthaladó turistautak kezdetén táblával hívja fel az EGERERDŐ Zrt. a túrázók figyelmét, hogy beléptek erre a területre.

Túrázás szabályai a fertőzött erdőkben

Az erdőterületek nem kerülnek lezárásra, hiszen a vírus az embereket nem veszélyezteti! A sertéshús és a húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók!
Fontos, hogy a fertőzött területet élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem hagyhatja el. Az EGERERDŐ Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy ha erdőjárás során bágyadt, senyvedt vaddisznót lát vagy elhullt jószágot talál, ne nyúljon hozzá, kerülje el és tájékoztassa ifj. Nagy Károlyt, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadó kollegáját az észlelésről (e-mail: ifj.nagy.karoly@egererdo.hu; tel.:+36 30 535-84- 04).
Az EGERERDŐ Zrt. meghatározó szerepe

Az EGERERDŐ Zrt. több mint 100 erdész-vadász kollegája a hatóság által előírt szigorú szabályokat követve megkezdte az intézkedéseket. Szakembereink járványvédelmi vadászképzésen vesznek részt, ami már a mai napon elkezdődött. Fő feladataink közé tartozik az elhullott állatok mintavételezése, ártalmatlanítása, így reméljük, hogy a betegség a területen belül tartható.

Hogyan tovább?
A betegség tovább terjedésével sajnos veszélybe kerülhetnek a házi sertés állományok is. Ennek megelőzésében a hatóság a lakosság és a sertés telepek szakembereinek prevenciós munkájára is számít. A lakosság számára részletes tájékoztatás itt olvasható: http://portal.nebih.gov.hu/afrikai- sertespestis

Bízunk benne, hogy a hatóság, a lakosság, a vadász és állattenyésztő szakemberek összefogásával a vírus tovább fertőzése megállítható, így képesek leszünk elkerülni a még nagyobb gazdasági kárt a sertés- és vadászati ágazatban.

Forrás: Egererdő Zrt.

Film: Hazai Erdész