Mi virít itt? – Tavaszi virágzás a Pilisi Parkerdőben – 2018.04.13.

A hosszú tél után hirtelen berobbant tavaszi időben virágszőnyeg borítja a Pilisi Parkerdőt

Az úgynevezett „tavaszi aszpektus” növényeinek életstratégiája a lombfakadás előtti gyors virágzás, így csak rövid ideig gyönyörködhetünk szépségükben. De milyen virágokkal is találkozhatunk, ha kirándulni indulunk a tavaszi erdőben? A tavasszal virágzó növényekkel kapcsolatos ismeretekből gyűjtöttek össze egy csokorra valót a pilisi erdészek. És hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ne gyűjtsük a védett területen élő növényeket, gyönyörű fotókat is készítettek, amik a parkerdo.hu oldalon és a Pilisi Parkerdő Facebook-oldalán is megtekinthetőek. Irány
tehát az erdő, de ne feledjük, hogy a virágok az eredeti élőhelyükön a legszebbek!

Csillagvirág-280x420

A növények egy csoportja a lombfakadás előtt virágzik, amikor még sok fény jut a talajra. Mire a fák és bokrok levelei kihajtanak, ezek a néhány hétig látható virágok eltűnnek, és már csak az értő szem veheti észre zöld levelüket az aljnövényzetben. A föld alatt azonban ekkorra már ott
nyugszanak a jövő magjai, és azok a gumók, amelyek tartalékaiból a következő kora tavaszi virágzáshoz elegendő tápanyaghoz jut a növény.
Sokan indulnak ilyenkor csak azért kirándulni, hogy gyönyörködhessenek az erdők alját borító virágszőnyegben, vagy beszívják az időnként akár egész hegyoldalakat uraló virágillatot.

Ujjas-keltike_2-285x420
Érdemes is útra kelni, de ne feledjük, hogy a védett területeken egyetlen növényt sem szabad gyűjtenünk! Különösen igaz ez az önmagukban is védett fajokra. A tavaszi virágokat egyébként sem érdemes letépni, mert nagyon rövid idő alatt, legtöbbször már az erdőszélre érve elhervadnak! Annál pedig nincs is szomorúbb látvány, mint amikor hervadt virágok eldobott csokrai szegélyezik az erdőszéli sétautak és az erdei parkolók környékét.

Forrás: http://parkerdo.hu/parkerdo/mi-virit-itt-tavaszi-viragzas-pilisi-parkerdoben/

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt. (Limp Tibor, Némedy Zoltán, Pollákné Pörneczi Zsuzsanna, Vajda Bertalan)