Helyben hűtik már a vadhúst – Nem kell már bértárolásra költeni az öreglaki feldolgozóban – 2018.02.21.

Kétszáznegyven tonna vadhús tárolására alkalmas hűtőcsarnokot adtak át az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-nél szerdán

Az ünnepélyes átadáson elhangzott: növelni kellene a magyarországi vadhúsfogyasztást.

Már nincs szükség bértárolásra. A vadhúskészletek az Öreglaki Vadfeldolgozóban pihennek, hiszen a cég 125 millió forintból fejlesztette tárolókapacitásait. A vadfeldolgozó üzemben évente 1600 tonna húst dolgoznak fel, magas hozzáadott értékkel kerül a késztermék a piacra. Az új hűtőcsarnok – amelyet december óta használ a vadfeldolgozó – tehát lehetővé teszi, hogy helyben tárolják a vadhúst. A somogyi cég a legtöbb árut külföldre értékesíti, de folyamatosan igyekszik növelni a hazai forgalmat is. A hűtőcsarnok ünnepélyes átadásán elhangzott: növelni kellene a vadhús hazai fogyasztását, hiszen Európában és világszinten is sereghajtó Magyarország ebben a tekintetben. Egy átlag magyar ember tányérjára évente összesen 30–40 dekagramm vadhús kerül. – Azt sokan sajnos nem is tudják, hogy a magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt nagyon egészséges és változatosan elkészíthető alapanyagról van szó – mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár Öreglakon.

 
Egy régóta várt fejlesztés valósult meg Öreglakon, az ország egyik legjelentősebb vadfeldolgozó üzemében a tárolókapacitásokat sikerült bővíteni. Öt éve fogalmazódott meg, hogy növelni kellene az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. tárolókapacitásait. – Jó öt évvel ezelőtt a vadászati szezonban olyan menynyiségű vaddisznóhús halmozódott fel, amely már meghaladta a lehetőségeinket – mondta az ünnepélyes átadón Buzánszkyné Láng Mónika, ügyvezető-igazgató. – Akkor kényszerültünk először arra, hogy a készleteinket bértárolásban helyezzük el. Hozzátette: azonban több szempontból is optimálisabb, ha telepen belül tárolják az alapanyagot. – Így most helyben maradhat a készletünk – mondta el kérdésünkre az ügyvezető-igazgató. – Könnyebb logisztikai szempontból is és nem kell költeni a tárolásra.
A 125 millió forintos beruházás példaértékű, mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár Öreglakon. – A vadhúsexport szempontjából nagyon sokat jelentenek az állami feldolgozók, hiszen a hazai export jelentős részét ők biztosítják – mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. – Így jut el a világba mindenhova a magyar vadhús híre, kiváló minősége és az egészséges magyar vadállomány vonzereje. Annak külön örülök, hogy ezek a cégek mindig igyekeznek fejleszteni. Bitay Márton Örs hozzátette: azért is fontos fejleszteni a feldolgozókat, mert a hazai fogyasztást növelni kell.

 
Neszményi Zsolt kormánymegbízott is a vadhús és a vadhúsfogyasztás fontosságát hangsúlyozta a megnyitón. – Azt gondolom, hogyha be lehetne vonni a közétkeztetésbe, akkor azzal már eredményeket érhetnénk el – fogalmazott Neszményi Zsolt. – Az átlagos évi fogyasztás hazánkban mindössze 30–40 dekagramm, az európai átlag fele. Itt a megyében 174 közétkeztetést folytató intézmény közel 30 ezer gyermeknek ad ételt. A nagyon egészséges és magas fehérjetartalmú vadhúsok fogyasztásának népszerűsítésével is előbbre jutnánk.

 
Rengeteg a vaddisznóhús, túlkínálat van most a piacon

 
Az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. egyike a legrégebbi feldolgozóüzemeknek, hiszen közel 30 éves múltra tekint vissza. A cég évente mintegy 1700 tonna vadhúst dolgoz fel, amelynek 85 százalékát külföldön értékesítik. A legnagyobb felvevő országok között találjuk Németországot, Ausztriát, Svájcot, valamint Olaszországot. Magyarországra mindössze 15 százalékot értékesítenek, de ez az arány folyamatosan növekszik. – A kezdetekkor nyúzott testeket, darabolt termékeket értékesítettünk – idézte fel Buzánszkyné Láng Mónika. – Ma már magas szinten feldolgozott, akár fogyasztói kiszerelésben lévő termékek hagyják el az üzemet.

 
Időközben a somogyi cég bekerült az európai értékesítési láncba, s tette mindezt úgy, hogy a nagy importőröket kikerülve a kiskereskedelmi láncoknak direkt értékesít. – A hűtőcsarnokunkban rengeteg vaddisznóhús van jelenleg, mert túlkínálat alakult ki egész Európában – magyarázta a piac alakulását Buzánszkyné Láng Mónika. – Mindenütt nagy mennyiségű vaddisznóhús van. Ez egy árzuhanást generált, s manapság nagyon nehéz eladni a vaddisznó késztermékeket.

Forrás: Somogyi Hírlap