2017.10.27 – A HAZAI VADÁSZ itt forgatott: Vadászirodalmi est Dr. Mess Béla emeritus Professzorral

Szollár András APSI lőoktató kezdeményezésére, és szervezésében – a Holland & Holland cég magyarországi oktatóbázisán – Vadászirodalmi estet rendeztek, melynek vendége Dr. Mess Béla emeritus Professzor volt. Mess Professzor csaknem 60 éve vadászik, sőt családja legalább négy generáció óta forgatja a fegyvert, tehát nemcsak az anyatejjel szívta magába ezt az ősi hivatást, de a valóságban is a génjeiben hordozza a vadászat iránti affinitást. Ez a szenvedély eredhet a nagyapjától, aki annak idején a Pécsi Püspöki Erdészetnek volt a vezetője, és édesapjától is, aki ugyancsak szorgosan vadászott.

m-4Mess Professzor Emlékszikrák című könyvének előszavában Prof. Faragó Sándor így vélekedett a szerzőről: -“E könyvismertetőnek nem lehet célja annak vizsgálata, bemutatása, hogy ki milyen okból, milyen megfontolásból kezd el vadászni, sem az, hogy orvosi, professzori munkája mellett hogyan tud valaki egy más, sőt másik életet élni – mert azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vadászélet is egy csaknem teljes embert kíván. Aki részese mindkettőnek, az hamar megadhatja a választ, hisz egyik erősíti a másikat, a vadászat erősíti az akaratot, fejleszti a döntésképességet, növeli a kitartást, komplex gondolkodásra sarkall, s nem utolsó sorban visszavonhatatlanul vállalni kell döntésünk minden következményét. Életek felett döntünk úgy, hogy magunk is részei vagyunk a rendszernek – atavisztikus „predátorok” egy sok évezredes színpadon. Megtanulunk veszteni is, mert csak mindet 8-10-ik vadászat eredményes (csakúgy, mint a ragadozóknál).”

m-6Szollár András – gondosan kiválasztott idézetekkel hangsúlyozott – bevezetőjéből megtudhattuk, hogy vadászíró nagyjaink közül sokan körvonalazták egyik – másik művükben a vadásszá válás folyamatát, és annak az embert pozitív irányba változtató vonásait.

m-2Mess Professor nemcsak megosztotta gondolatait a közönséggel, hanem kérdéseivel aktivizálta is. Az érdeklődő, szakmai közönség hálásan  köszöntötte a vadászirodalmi est – az idén 90 éves – előadóját. A kitűnő hangulatú, estébe nyúló, baráti beszélgetésekbe átváltó rendezvényről forgatott filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV csatornán!

m-3m-7m-8

 

m-5www.hazaivadasz.hu