Tíz ország részvételével zajlott Sopronban az európai erdőismereti tanulmányi verseny_2017.09.29

Tíz ország középiskolás diákjai mérték össze tudásukat az európai erdőkkel kapcsolatos ismeretekre épülő ’Young People in European Forests’ tanulmányi verseny nemzetközi döntőjében,amelynek idén Magyarország adott otthont

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett háromnapos soproni megmérettetésen a nemzeti csapatokban elvégzendő feladatok megoldásában holtversenyben Németország és Magyarország csapata végzett az élen, míg a nemzetközi csapatokban elvégzendő feladatok megoldásában az észt-német- ukrán diákokból állóhármas szerepelt a legjobban.

Sopronban rendezték a középiskolásoknak szóló európai erdőismereti tanulmányi verseny, a YoungPeople in European Forests (YPEF) nemzetközi döntőjét. Az Országos Erdészeti Egyesület általszervezett háromnapos versenyen 10 ország 30 diákja mérte össze tudását, akikből sorsolással alakították ki a háromfős nemzetközi csapatokat. A terepi és elméleti tudást egyaránt igénylő, az erdőtűz-megelőzést kiemelt témaként kezelő feladatok megoldásában a Herman Rull (Észtország) –Arne Sommer (Németország) – Tetiana Novosolova (Ukrajna) diákokból álló csapat szerepelt a legjobban, és nyerte meg a 2017. évi, sorban a hetedik YPEF versenyt. Magyar versenyző, UriBenjámin, ukrán és román versenyzővel közös csapatban idén is dobogós, a harmadik helyen végzett. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Ugron Ákos állami földekért felelős helyettes államtitkár és dr. Farkas Ciprián, Sopron város tanácsnoka köszöntötte a résztvevőket és adta át a díjakat.A nemzetközi csapatok versenye mellett az egyes országokból érkező diákok bemutatták saját országuk erdőgazdálkodásának sajátosságait. Ebben a feladatban a diákok egymás munkáját pontozták, az ő ítéletük alapján holtversenyben Németország és Magyarország csapata bizonyult alegjobbnak.A soproni program nemcsak a versenyzésről, hanem Magyarország és Sopron környékének megismeréséről is szólt.

ypef2017_2

A versenyzők és kísérőik ellátogattak a fertődi Esterházy-kastélyba és megtekintették Sopron és a Soproni-hegyvidék nevezetességeit. A játékos, Magyarországról szóló „Kimit tud?”-ot Ausztria csapata nyerte, akik egy saját készítésű Sacher-tortával is kedveskedtek a többi résztvevőnek. A jó hangulatú verseny egyébként is lehetőséget kínált a diákok és kísérőik számára az ismerkedésre, kapcsolatépítésre, nemzetközi tapasztalatszerzésre.A versenyt a lengyel erdész kollégák kezdeményezésére első ízben 2010-ben hirdették meg. A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék az erdők és az erdészet természet-és környezetvédelemben betöltött szerepét, objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről, a fenntartható erdőgazdálkodás szükségességéről nemzeti és európai léptékben egyaránt. A verseny segítségével az erdők, az erdőgazdálkodás vidékfejlesztésben betöltött szerepe is bemutatható. Emellett a nemzetközi döntőt szervező ország számára kitűnő lehetőségtermészeti és kulturális értékei bemutatására a nemzetközi mezőny résztvevői számára.A verseny nemzeti és nemzetközi fordulóból áll, amire 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, melyek tagjai 15-19 évesek. A verseny nyelve angol, minden csapattag esetében feltétel a nyelvtudás.

A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek. A nemzeti döntő első helyezett csapata szerezi meg a jogot a nemzetközi döntőben a nemzeti színek képviseletére. Magyar színekben 2017-ben a Baár-Madas Gimnázium diákjai versenyeztek, akik ismételőkelő helyezéseket értek el mind a nemzeti, mind a nemzetközi csapatok által végrehajtott feladatokban.A magyarországi versenyben évente 40-50 iskola 200-300 diákja vesz részt a megkövetelt idegennyelv ismeret mellett is. Európai szinten pedig minden évben több ezer diák indul az egyesfordulókban.Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett verseny a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakiskola,a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., a FIRELIFE program, a MagyarTurisztikai Ügynökség Zrt. és a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közreműködésével valósult meg.

A versenyről készült filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu