„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében_2017.09.18

2017. szeptember 29 – október 1-e között harmadik alkalommal ad otthont Gyula -Városerdő a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvénynek, melynek vasárnapi(október 1.) rendezvénynapja határon túlra, a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőre látogat

Aurin Leánykar, fotó Kalácsi René másolata

A 14 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár öt éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészet és az erdő közös erejével az ország különböző régióiba országos rendezvénnyé válva, két éve sikeresen bemutatkozva a Körösök partján és a határokon túl. A rendezvény Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti hivatala. A rendezvény létrejötte az összefogás szép példája.

A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelőprogramon vehetnek részt. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására. Pénteken és szombaton Gyula -Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét,Püspökfürdőn pedig az örökzöld szúrós csodabogyó cserjéinek látványa jelent különleges természeti élményt.

????????????????????????????????????

A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő” lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére. Az idei programsorozat régiókat köt össze, művészek és az érdeklődők megismerik egymás szűkebb régiójának kulturális és természeti értékeit. Erdei koncerten lép fel Szalóki Ági barátaival, velünk lesz a 2016-os Virtuózok győztese, Váradi Gyuszi. Szokolay Dongó Balázs országos Príma Díjas duda-, furulyaművész, Békés megyebüszkesége koncertet ad a rendezvényen Fábri Géza zenésztársával. Fellép a kristály tiszta énekhangú kecskeméti megyei Príma Díjas Aurin leánykar, a Mátraaljáról, Gyöngyösrőlérkező Cantus Corvinus Vegyeskar. Az erdei helyszíneken oly jól érvényesülő fúvóskamarazenét a „Muzsikál az erdő” rendszeres fellépői, a kétszeres Artisjus-díjas Corpus Harsona Quartett és a rendezvényen első ízben fellépő Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvósegyüttese képviseli. A világzenei vonalat a Peca Zenekar hozza el stílszerűen a Holt-Körös ér partjára. Az Ókörös trió népzenével, táncházzal várja a rendezvényre érkezőket.

Corpus Harsona Quartett, fotó Pick Róbet

A „Muzsikál az erdő” hagyományos programeleme az ismeretterjesztő előadás,hiszen minél szélesebb rétegekhez igyekszik eljuttatni a környezettudatos gondolatokat.Rendezvényünkön előadást tart Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója, az erdészeti tudományos élet neves képviselője a „Klímaváltozás hatásai.Válaszok a gazdálkodásban.” címmel.

Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. Ringató foglalkozás várja a legkisebbeket, a Batyuszínház előadása a kicsit nagyobbakat. A sportolni vágyók résztvehetnek erdei kerékpártúrán, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.

Szokolay Dongó Balázs, fotó Dr. Csóka György

A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitója az Erdei Kápolnánál két éve felavatásra került Összetartás emlékplakettnél zajlik, mely Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Szemelvényeket ad elő Vasvári Csaba színművész a„Muzsikál az erdő” 2017-es Irodalmi Pályázatának legjobb alkotásaiból, verset mond Meleg Vilmos Tibor színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója. A „Muzsikál az erdő”Fotópályázatának helyezett képeiből, a „Muzsikál az erdő” Gyermekrajzpályázatának legjobbpályaműveiből és a Székely Aladár Fotóklub válogatásából kiállítás nyílik a rendezvényen.

A nap zárásaként tábortűz mellett lehetősége adódik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényre.

Információ, részletes programterv: www.muzsikalazerdo.hu

Hiszen tudják: „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv,erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Muzsikál az Erdő Alapítvány

csodabogyó, fotó Nagy János