Kirepültek a pilismaróti rétisas fiókák_2017.07.17

Ez év tavaszán örvendetes dolog történt a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén: rétisaspár rakott fészket egy, a Dunától néhány kilométerre fekvő, háborítatlan völgyben

Most pedig örömmel adhatunk hírt arról, hogy a sikeres fészkelést követően kirepültek a kiköltött rétisas fiókák.

A rétisas hazánkban fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 1 millió Ft. Igen sokféle élőhelyen előfordulhat, de táplálkozása miatt (halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt) elsősorban a magas fákkal benőtt, vizes területek vidékét kedveli.Magyarországon százas nagyságrendben fészkel. Ez a nagytestű, impozáns madár, különösen a kotlási időben, nagyon érzékeny az emberi zavarásra, kotlási időben csaknem 100négyzetkilométernyi „saját” területet igényel. Ezért – a fekete gólyák fészkéhez hasonlatosan – a fészkelő hely nyugalmát a Pilismaróti Erdészet szakemberei biztosították.

Április elején aztán két fióka látott napvilágot, majd május elején, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkirányításával lezajlott madárgyűrűzéskor mindkét fióka (mindkettő tojó) egy-egy egyedi azonosítót kapott, amelyek lehetővé teszik későbbi beazonosíthatóságukat. A madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel nem csak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatunk pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat előttünk.

A rétisasok fiókanevelési időszaka problémamentes és zavartalan volt, a két fióka június végén repült ki a fészekből. Reméljük, hogy visszatérnek majd, és a madárgyűrűiknek köszönhetően sok érdekes információt megtudhatunk róluk.

Az örökerdő-gazdálkodás eredményeként az erdőgazdaság által kezelt erdők számos fajnak adnak újra otthont, gondoljunk csak a Buda környéki erdőkbe tavaly visszatért aranysakálra,vagy a Pilisi Parkerdőben burjánzó denevérfaunára. Ahogyan ezek a fajok, úgy a rétisasok is az erdei ökoszisztéma fontos szereplői, ezért, és a minél nagyobb biodiverzitás érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. alapvető feladatának tartja, hogy a legnagyobb mértékben biztosítsa megtelepedésük és sikeres költésük feltételeit. A rétisas nagymértékben ragaszkodik a költőhelyéhez, a fészek környékének háborítatlansága esetén akár egy évtizedig is helyben maradnak, visszatérnek a párok. A szakemberek ezért bíznak benne, hogy a jövőben még soksikeres fészkelésről adhatnak hírt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. további hírei

Erdei élménytábor a budapesti Hármashatár-hegyen

A hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola által szervezett erdőjáró élménytáborra, mint mindig, idén is nagy az érdeklődés: már több mint 170 iskolás döntött úgy, hogy a természet lágy ölén tölti táborozós hétköznapjait.

Az augusztus 8-14. közötti turnusra azonban még vannak szabad helyek, így arra buzdítunk minden 6 és 14 év közötti diákot, hogy jelentkezzen, amíg még lehet. A hétfőtől péntekig tartó, ötnapos táborok során az erdei állatok életével lehet játékos, kalandos formában megismerkedni, miközben a gyerekek helyismeretet is szereznek, közelebb kerülnek  a természethez és nap mint nap közvetlen módon ismerik meg a minket körülvevő állat- és növényvilágot. A táborokban, sok kisebb túra során nagy szerepet kap a szabad levegőn történőmozgás is, de van még többek között kézműves, mesemondó és nyomkövető program is.

A Budapest belvárosából is könnyen megközelíthető Hármashatár-hegy különlegessége, hogy az erdei iskola a 490 méteres hegytető közelében, öreg tölgyek és feketefenyők ligeteinek kellős közepén helyezkedik el. A hegytetőn, az erdei iskolát körülölelő ligetes erdők biztosítják a nyári melegben is a különleges erdei klímát és friss levegőt, esős időben pedig az erdei iskola nyújt menedéket és ad otthont az érdekes programoknak.

Az erdei élménytáborra jelentkezni Szabó Miklós okleveles erdészmérnöknél, az Erdő Ajándéka Erdei Iskola vezetőjénél lehet a 06/20-954 2252-es telefonszámon, vagy az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen.

A tábor maximális létszáma 24 fő, a tábor 10 főtől indul.Részvételi díj: 29.000 forint.

A jelentkezés további részletei és a napokra bontott program az alábbi linken található: http://www.erdoajandeka.hu/programok/nyari-taborok/allati- jo-erdojaro- elmenytabor-6- 14-eves-gyermekeknek

Kaán Károly-szoboravatás a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt

„Egyenes jelleme, elszánt munkája, alkotó szelleme, erős vezető egyénisége ma is irány mutatást jelent” – mondta ünnepi beszédében dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az FM Kossuth téri épületének árkádjai alatt tartott avató ünnepségen, ahol Wagner Károly és Bedő Albert mellszobrai mellett mostantól neves erdész elődünk, Kaán Károly is méltó helyet foglal el a magyar agrárium jeles személyiségeinek szoborpanteonjában.

Az erdőmérnökre, gazdaságpolitikusra, államtitkárra, a Magyar Tudományos Akadémia levelezőtagjára, az Országos Erdészeti Egyesület egykori alelnökére és tiszteletbeli tagjára születésének másfél évszázados jubileuma alkalmából emlékeztek az ágazati és egyesületi vezetők, egyesületi tagok és erdészkollégák.

Kaán Károly erdőmérnökként az egyik előharcosa volt a modern szemléletű természetvédelemnek. Erőfeszítéseinek köszönhetően született meg 1935-ben az erdő- és természetvédelemről szóló törvény, amely elrendelte a védelem alatt álló növény- és állatfajok körét, valamint a természeti értékek védelmében lehetővé tette a kármegelőző állami kisajátítástis. Nyugdíjas éveiben gazdaságpolitikai kérdésekkel, erdészet- és gazdaságtörténeti kutatásokkal is foglalkozott.A szakember nevét a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területen található, 454 méteres Nagy-Hárs-hegy tetejéről égbe szökő Kaán Károly-kilátó, valamint a visegrádi Kaán Károly-forrás is őrzi.

Heti túraajánló: kirándulás a Pilismaróti Erdészet területén

A Pilismaróti Erdészet által kezelt területen számos kirándulóhely található, melyek közül Dobogókő térsége és a Rám-szakadék a leglátogatottabbak. A legnépszerűbb kirándulóhelyeket érintve a térségben a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek környékét bemutató tanösvényen is végigmehetnek az érdeklődők. A természetjárók által közkedvelt úti célnak számít még a Prédikálószék és a Vadálló-kövek, vagy a 451 méter magas Hirsch-orom. (Ha Pilismarótról közelítjük meg az ormot, a festői Miklós-deák- völgyet is útba ejthetjük.)Az Esztergom közelében fekvő Vaskapu-hegy csúcsán turistaház is várja az arra járókat, melynek teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a városra. A környékbeli szálláshelyeket, a komfortos Hoffmann Vadászházat, a Fekete-hegyi Berda József Kulcsosházat vagy a nomád jellegű sátorozóhelyet, a Fáry-kutat is sokan veszik igénybe.A Hoffmann Vadászháznál továbbá egy nyolc állomásból álló, erdőismereti tanösvény is található. (Megközelítése: a Két-bükkfa nyeregtől a zöld, majd zöld négyzet jelzésen, a Szakó-nyereg irányából pedig a zöld kereszt jelzésen.)

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Filmek: Hazai Erdész