Kaán Károly erdőmérnök szobrot kapott a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorában_2017.07.06

Kaán Károly születésének 150. évfordulónak tiszteletére, ünnepélyes keretek között leplezték le a Földművelésügyi Minisztérium árkádsorán az erdőmérnök, gazdaságpolitikus, a magyar erdőgazdálkodás reformerének mellszobrát

5 2 6

Fazekas Sándor a méltatásában a következőket mondta: egyszerre volt erdőmérnök, gazdaságpolitikus, államtitkár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, majd tiszteletbeli tagja. Ha arra a kérdésre kellene felelnem, hogy mi volt a hivatása, nem az önéletrajza szavai között találnám meg a választ, hanem azokban az értékekben, melyeket egész életében képviselt: a becsület, a szorgalom, az elkötelezettség és a hazaszeretet.

Születése után 150 évvel azért is emlékezünk rá büszkén – fogalmazott a miniszter, mert példaértékű gondolatait, ötleteit és újításait képes volt átültetni a gyakorlatba. Precíz és alapos tudományos és történeti kutatásainak köszönheti, hogy ma az erdészettörténet egyik első magalapozójaként tekinthetünk rá.

1 9 8

Kaán Károly emellett a magyar erdőgazdálkodás reformere volt. Az első világháború után tragikusnak tűnt Magyarország helyzete, nemcsak gazdasági és társadalmi értelemben, hanem a környezet-, természetvédelem és erdőgazdálkodás szempontjából is. A trianoni békeszerződéssel erdeink 84%-át vesztettük el. Kaán Károly nem tétlenkedett: miután az elsők közt tiltakozott az igazságtalan diktátum ellen. Sokat fáradozott az új erdészeti politika megvalósításán, az ezt megalapozó erdészeti törvények és utasítások kidolgozásán. Legfontosabb eredménye, hogy 1919-ben meghirdette az Alföldfásítási programját.

Az ünnepség végén Fazekas Sándor miniszter, Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, és Farkas Dániellel, a Kaán-család képviselője leleplezte Kaán Károly mellszobrát.

3 4

Forrás: FM Sajtóiroda, fotók, film: Hazai Erdész

Műsorunkat hamarosan láthatják Nézőink a Hazai Erdész TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!