A Budakeszi Vadasparkban él Európa tán legidősebb hiúz őméltósága – 2017.05.23

Hubert, a vadaspark korelnök nagyragadozója idén már a 23.életévét ünnepli, ezzel feltehetően ő számít kontinensünk korelnökének

A fokozottan védett,Európa vadonjaiból szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a Budakeszi Vadaspark szakemberei még a széltől is óvják – és ez a hajlott korú macskaféle esetében már valóban szó szerint értendő.

Az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és a gondos orvosi ellátás megléte, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban. Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – hiszen a vadonban egy hiúz átlagosan és legjobb esetben is csupán csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei óvófigyelmükkel napról napra arra törekszenek, hogy Hubert, jelenlétével, a lehető legtovább okozhasson örömet a vadaspark közönségének.

Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója elmondta: „Hatalmas büszkeség egy gondozónak, ha egy gondjára bízott állat ilyen szép kort él meg. Kiemelt figyelemmel viseltetünk a kor rekorder Hubertünk iránt, fokozottan ügyelünk rá, hogy macskaféle lévén a legjobb minőségű táplálékkal lássuk el, ami az ő esetében alacsony zsírtartalmú csirkehúst jelent. Vadasparki mindennapjait Hubert rendszeres orvosi felügyelet mellett tölti, gondos előírás szerint vitaminkeverékeket, porcerősítőt és gyulladáscsökkentőt is „szed”, hiszen fogazata és csontozatasem a régi már. Emellett a kifutóját és a fedett emelvényét is úgy alakítottuk ki, hogy a lehetőlegjobban védve legyen a zavaró tényezőktől, illetve a hőségtől és az esőtől is, mert a szélsőségesidőjárási körülmények bizony igencsak megviselhetik az öregecske ízületeit.”

????????????????????????????????????

A kifejlett eurázsiai hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza 80-130 cm,amihez 15-25 cm-es farokhossz is adódik. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Latin neve, a Lynx Lynx, az éleslátásra utal.A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Császárokat is megszégyenítő méltósággal, és ha kell, erődemonstráció útján uralja és védi saját területét, így nem árt óvakodni a sárga testnedvvel körbecsíkozott intim szférájától, mert a végén még pórul járhat az óvatlan betolakodó! Élőhelyén a nyugalomnak kiemelt szerepe van, a zavarásra érzékeny hiúz állománya az ember terjeszkedése miatt hazánkban a XX. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt fajnak is nyilvánították.Hajdanán egész Európában elterjedt volt, mára veszélyeztetett faj, amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzok, de az ő számuk is csupán 5-10- re becsülhető.

A Budakeszi Vadasparknak ezért is kiemelten fontos természetvédelmi feladata, hogy Hubertet, illetve hiúztársát, a fiatalabb Csabit, minél jobb állapotban és minél továbbláthassa vendégül, hogy minél több kis- és nagykorú látogató gyönyörködhessen bennük szinte testközelből.

Forrás: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

Fotók: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda