Természetvédelmi célú felmérést kezdeményezett a Pilisi Parkerdő – 2017.05.03

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területekkel határos önkormányzatok ugyan tisztában vannak a bálványfa, Közép-Európa legveszélyesebb invazív fafaja terjedésével, túlnyomó részüknek azonban nincs a bálványfa visszaszorítására irányuló intézkedése, és ha van is, helytelen módszert alkalmaznak –derül ki az erdőgazdaság önkormányzatok körében végzett kérdőíves felméréséből

Ugyanakkor az önkormányzatok nagy része fontosnak tartja az erdészetekkel való együttműködést, és a lakosság bevonását is szorgalmazná a bálványfával vívott harcban.

A Pilisi Parkerdő Zrt-nél 2005 óta foglalkoznak komolyabban a bálványfa visszaszorításával: a védekezési módszerek és technológiák kidolgozásával az erdészet egész területére vonatkozóan lépnek fel a bálványfa agresszív terjedése ellen. Az erdőgazdaság minden évben részletesen tájékoztatja a területével határos önkormányzatokat a komoly problémáról, hogy a bálványfával és az ellene való védekezéssel kapcsolatos tudnivalók minél több csatornán, minél hatékonyabban juthassanak el a lakossághoz, valamint a magán- és a közterületek kezelőihez egyaránt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével a Szent István Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának egyik hallgatója 2016 végén alkotta meg azt a kérdőívet, amely a bálványfa terjedésére és megfékezésére fókuszál. A kérdőívet összesen 106 darab, a Pilisi Parkerdő Zrt.által kezelt erdőterületekkel kapcsolatban álló, többnyire Budapest közeli önkormányzatnak küldték ki. Az erdőgazdaság kiemelt célja, hogy így is támogassa az erdők természetes állapotáért folytatott küzdelmet; hogy minél kisebb területe legyen a bálványfának, ahonnan biológiai inváziót „indíthatna”.

„A bálványfa terjedésének megakadályozásában fontos szerepet játszó önkormányzatokhoz egy 14kérdésből álló, tematikus kérdőívet juttattunk el, amelyet 68 önkormányzat dedikált dolgozói küldtek vissza kitöltve. A válaszadók közül 43 Pest megyei, 13 Komárom-Esztergom megyei, és 12budapesti kerületi önkormányzat volt. A kérdőívben szerepelnek a bálványfa felismerésével és tulajdonságaival kapcsolatos általános kérdések, rákérdez a faj előfordulására, terjedésére, illetve a visszaszorítás módszereire és az önkormányzatok ezzel kapcsolatos tájékozottságára is” –emelte ki Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

  • A válaszadó 68 önkormányzat közül 53 ismerte fel a fajt, nagy részük szerint ráadásul a bálványfa már most is jelen van a településükön.
  • A fajt felismerő önkormányzatok válaszadóinak 19 tagja tudott a faj helyi növényzetre gyakorolt allelopátiás, csírázásgátló hatásáról, 17-en pedig tisztában voltak azzal is, hogy a bálványfa már most is jelentős anyagi károkat okoz pl. az agrárszektorban, tehát káros ökológiai és ökonómiai hatásait a válaszadók több mint fele ismerte.
  • A negatív hatásoknál mindkét csoport (azok, akik felismerték a fajt és azok is, akik nem)döntő többsége gondolta úgy, hogy a bálványfa kiszorítja az őshonos fajokat.
  • A kérdőívet kitöltő önkormányzatok csaknem háromnegyede azonban nem tudta megmondani, hogy mikor került be a bálványfa településükre.

„A válaszok alapján még a fajt felismerő önkormányzatok túlnyomó részének sincs a bálványfa visszaszorítására, vagy a megjelenésének nyomon követésére vonatkozó intézkedése. Csak a válaszadók csekély hányada rendelkezett hasonlóval, ezek közül is csak 3 önkormányzatnak van a fafaj kezelésével kapcsolatos rendelete. 10 településen előfordult már, hogy költöttek bálványfairtásra, 8 településen pedig rendszeresen költenek rá, azonban, ha bálványfairtásra kerül sor, azt legtöbb esetben pusztán mechanikai módszerekkel, vágással, sarjleveréssel, azaz nem a megfelelő eljárással teszik. Vegyszeres kezelés, vagyis permetezés, sarjkenés vagy fainjektálás nélkül nem lehet a bálványfa ellen sikerrel védekezni” – magyarázta Csépányi Péter.

  • A kérdőív eredményeiből az is kiderült, hogy az önkormányzatok részéről nagy igény mutatkozik a fafajjal kapcsolatos további információkra: legtöbben a bálványfa ökológiai hatásaira és a vele kapcsolatos védekezési módokra kíváncsiak.
  • Többen érdeklődnének a faj irtására kérhető, illetve fordítható támogatások és egyébpályázati lehetőségek után is.
  • A bálványfát felismerő önkormányzatok nagy része továbbá fontosnak tartja az erdészetekkel és természetvédelmi szervezetekkel való együttműködést, és a lakosságbevonását is (pl. online lakossági bejelentés formájában).

A bálványfa hazai terjedésének megakadályozásában az általa fertőzött települések önkormányzatának és lakosságának is kulcsszerepük van, ezért a kérdőíves felmérést a Pilisi Parkerdő Zrt. a jövőben a kérdőívet eddig még nem visszaküldő önkormányzatokra is kiszeretné terjeszteni.

„A Pilisi Parkerdő Zrt. részéről, visszacsatolásként és segítségként, a faj ökológiai és ökonómiai hatásait, az ellene való hatékony védekezés eszközeit bemutató ismeretterjesztő anyagunkat a programhoz csatlakozó önkormányzatokhoz eljuttatjuk, a szükséges szakmai konzultációt számukra biztosítjuk. Az önkormányzatokon kívül pedig még a magánerdő-gazdálkodók és a civil kerttulajdonosok tudatosságára és bevonására is nagy szükség van, hiszen a bálványfa nem csak erdészeti és környezetvédelmi, hanem már társadalmi probléma is. Elég csak a lakosság azon tagjaira gondolni, akik jó szándékkal, ám legtöbbször tudtukon kívül ültetnek és gondoznak bálványfa egyedeket” tette hozzá Csépányi Péter.

Forrás: www.parkerdo.hu., film: Hazai Erdész