Ajánló – HAZAI ERDÉSZ – 2017.05.06– szombat 12:30 óra – ECHO-TV

VI. Dél-Alföldi STIHL Regionális Fakitermelő Verseny / “Élménypedagógia az erdőben” Obornakon / Az erdészek helytállása az áprilisi havazásban

16

VI. Dél-Alföldi STIHL Regionális Fakitermelő Verseny

2017. április 22-én, szombaton vette kezdetét a 2017-es VI. Dél-Alföldi STIHL Regionális Fakitermelő Verseny, amit Gyulán, a Városerdő Erdei Iskolánál rendeztek meg.
A csapatok megmérettetése négy pályán zajlott, közben pedig STIHL termékbemutató, STIHL Timbersports bemutató, valamint az erdei iskola nyílt napja színesítette a szakmai és családi programot.

24

“Élménypedagógia az erdőben” Obornakon

Április hetedikén rendezték meg a Dél-dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláinak nyílt napját és a hozzá kapcsolódó „Élménypedagógia az erdőben” című pedagógus továbbképzést Obornakon.
A rendezvényre elsősorban olyan oktatási intézmények képviselőit, pedagógusait várták, akik pedagógiai programjában a környezeti nevelés és az erdei iskola program kiemelten szerepel. Emellett minden olyan érdeklődőt is vártak, akik élményekkel teli osztálykiránduláshoz, táborhoz keresnek programot és helyszínt.

Still0502_00006

Az erdészek helytállása az áprilisi havazásban

A rendkívüli áprilisi hóesés az erdőkben, az erdőgazdálkodásban is jelentősebb károkat okozott.
A magasabban fekvő hegy- és dombvidékeinken a helyenként 40 cm-t is meghaladó hóréteg az erdei utakat járhatatlanná tette, sok helyen nagyobb faágakat tört le, egész fákat döntött ki. Ezek miatt az erdők látogatása is veszélyessé vált, ezért több érintett erdőgazdaság ideiglenesen az erdők látogatását is korlátozta.
A károk pontos felméréséhez még hetek kellenek, mert az erdőterületek csak korlátozott mértékben közelíthetők meg.

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek miatt komoly kihívásokkal szemben keresni kell a megfelelő erdőgazdálkodási megoldásokat. Az erdészeti szakemberek a klímarezisztens fajok, fajták, tájfajták, ökotípusok megkeresésével, kiválasztásával, a megfelelően zárt faállományok nevelésével igyekeznek erdeinket a jövőben ellenállóbakká tenni a várható, egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal szemben.

Műsoridőpont változás!

Műsorunkat 2017. május 6-án, szombaton 12:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!