A Pilisi Parkerdő 50 darab madárodút helyezett ki a Gödöllői Erdészeti Arborétumban – 2017.04.12

A Pilisi Parkerdő Zrt. a madárodúk kihelyezésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutatói és madárvédelmi munkáját segíti

A Pilisi Parkerdő eheti hírcsokrában ezen kívül a Budakeszi Vadaspark húsvéti felhívásával, a Prédikálószékre és a Pilis-tetőre helyezett webkamerákkal, a Budakeszi Arborétum húsvéti programjaival és egy remek, ünnepi túraajánlóval foglalkoznak.

Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő Gödöllői Erdészeti Arborétum számos kisebb és nagyobb állatfaj, köztük madarak otthonául is szolgál. A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete által nemrégiben kihelyezett 50 darab madárodú további élőhelyet és menedéket teremt számukra, egyben fontos kutatási célokat is szolgál.

A madárodúk első tervezett ellenőrzése május második felében esedékes, s akkor várhatóan a madarak gyűrűzését is elvégzik. A gyűrűzés során minden madár egyedi azonosítót kap, amely a megjelölt egyed későbbi beazonosítását, illetve vonuló madarak esetében a vonulás nyomon követhetőségét szolgálja.  A madárgyűrűzés nagy múltra visszatekintő kutatási módszer, amellyel a szakemberek nem csak egyes madarak viselkedéséről és életútjáról kaphatnak pontosabb képet, hanem a szezonális vonulási útvonalak megismerése révén egy komplex, globális madártérkép is kirajzolódhat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. további hírei

Élő webkamerás közvetítés a Prédikálószékről és a Pilis-tetőről

A Pilisi Parkerdő Zrt. két legnépszerűbb kilátójában, a Prédikálószéki Kilátóban és a Pilis-tetőn található Boldog Özséb-kilátóban elhelyezett webkamerák közvetítésébe mostantól nem percenkénti frissítéssel lehet belepillantani, a közvetítés innentől kezdve élőben zajlik.
Mindenki megnézheti, hogy sok száz méter magasan éppen milyen időjárás honol, így az érdeklődők nem csak lélegzetelállító tájképekben gyönyörködhetnek, hanem tudatosabban is megtervezhetik a kirándulásaikat, és alaposabban felkészülhetnek a túrára.

Prédikálószék: https://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek

Pilis-tető: https://www.idokep.hu/webkamera/pilismeteor1

Húsvét a Budakeszi Arborétumban

A Budakeszi Arborétum húsvétkor is szeretettel várja a kirándulni vágyókat. Nagypéntektől nyuszik és bárányok várják a gyerekek lelkes és odaadó simogatását, húsvét vasárnap és hétfőn pedig minden kisgyermek megkeresheti a fák és bokrok alján a csokoládét rejtő nyúl fészkét.
A tavaszi szünetre való tekintettel ráadásul a Budakeszi Arborétum csütörtökön is kinyitja a kapuit.

Az arborétum ünnepi nyitva tartása:

Április 13. (csütörtök): 11:00-18.00

Április 14-16. (péntek – vasárnap): 09:00 – 18:00

Az arborétum megközelítése:

Autóval Budakesziről Telki felé haladva a Budakeszi végét jelző közlekedési táblától 5 km-re jobbra található a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és egy parkoló. Az arborétumhoz vezető út a turistaházzal szemben indul, menetirány szerint balra.

Tömegközlekedéssel pedig Budapestről, a Széna térről indul a 794-es és a 795-ös buszjárat. A Hidegvölgyi Erdészlak megállónál kell leszállni, ahonnan 5 perc sétával elérhető az arborétum főbejárata.

További információ: http://budakesziarboretum.hu/

Húsvéti tanösvény-ajánló gyermekes családoknak

A visegrádi Mogyoró-hegyen, a Madas László Erdei Iskolától nem messze található a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény, amely 5-10 éves gyermekek számára kínál könnyen bejárható, játékosan ismeretterjesztő expedíciót. Az erdő-mező lakóiról különös dolgok derülnek ki, a felfedezést pedig egy kis vezetőfüzet teszi könnyebbé, amely lépésről lépésre segít felfedezni a természet titkait. A túrát követően játéklehetőséget kínál a közelben lévő erdei játszótér.

A nagyobb, tíz évnél idősebb gyermekeknek lehet izgalmas az Áprily-völgyi Rege-TermőTanösvény, amely valaha vadaskert volt. A tanösvényen vízesések, búvópatakok, szédítő mélységek és ámulatba ejtő magas sziklák tárulnak a szemünk elé, amely gyermekkori élményeket, a vadregényes olvasmányokat csalogatják elő. Az itt található helyek, így a Kísértet-völgy, a Kőszínház és a vaddisznó lakta Zöldvár már nevükkel is megmozgatják a fantáziánkat.

A Kisvillámi Vadvirágos Tanösvényen felfedezhetjük az érkező tavasz nyíló virágait. A ritkán látogatott terület bővelkedik a Visegrádi-hegységre jellemző védett természeti értékekben. A tanösvény 14 állomáspontja nemcsak a táj mai képét mutatja be, hanem egy „időutazás” segítségével az itteni gazdag élővilág kialakulása is megismerhető. Ismeretanyaga a természetkímélő viselkedésmód elsajátításában segíti a kis látogatókat.

Bővebben a tanösvényekről, vezetőfüzetekről, könyvekről az erdei iskola honlapján.

Forrás: www.parkerdo.hu