Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2017.04.15– szombat 17:00 óra – ECHO-TV

Középpontban a tájegységi fővadászok / Újra indul a szalonka monitoring – II. rész / A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017 konferencia

Still0408_00007Középpontban a tájegységi fővadászok

Az OMVK Veszprém Megyei Vadászkamara és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Vadgazdálkodási Szakmai Fórumot szervezett 2017. április 5-én. A Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikai bázisára alapozva kidolgozta és rendeletben hirdette ki a vadgazdálkodási tájegységek határait. Szám szerint 52 tájegységet, melyek fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatait tájegységi fővadászok látják el. A program keretében bemutatásra kerültek Veszprém megye tájegységi fővadászai. A tájegységi fővadászok legfontosabb célja, hogy a magyar vadgazdálkodás szakmai szintjén emeljenek, egy hatékony szaktanácsadási és szakirányítási rendszeren keresztül.

Still0408_00000

Újra indul a szalonka monitoring – II. rész

A világon egyedülálló, az erdei szalonka tavaszi vonulását vizsgáló kutatás, amely az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) kezdeményezésére indult 2009-ben, ezúttal négy évre (2017-2020) hirdeti meg a vadászatra jogosultak érdek képviseleti szervezete. A programhoz csatlakozott a vonuláskutatás területén a Madárgyűrűzési Központ is, mely a vonuláskutatás fellegvárának számít és a Madártani Egyesület keretein belül működik.
“Hazánkban több, mint száz éves múltra tekint vissza a madárgyűrűzés. A 20. század óta milliós nagyságrendben gyűrűznek madarakat. Évente 10-100 mennyiségben erdei szalonkára is kerül gyűrű a Madárgyűrűzési Központ szervezésében. A madárgyűrűzéseket hazánkban 250 önkéntes madárgyűrűző végzi. A szalonka gyűrűzésben kifejezetten néhány gyűrűző vesz részt. Ez egy speciális formája a madárjelölésnek, hiszen itt nem egy függönyhálóval dolgoznak, hanem speciális, fifikás vadászati módszer”. – nyilatkozta Karcza Zsolt, a Madárgyűrűzési Központ felelős vezetője. Filmünkben megtudhatjuk, miért különleges feladat az erdei szalonka gyűrűzése!

Still0408_00003

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017 konferencia

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetem, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet idén is megrendezte immár hagyományosnak mondható, éves szakmai konferenciáját. Ez évben a rendezvényre április 5-én került sor az Állatorvosi Egyetem Aulájában.

Műsorunkat 2017. április 15-én, szombaton 17:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!