Ajánló – HAZAI ERDÉSZ – 2017.04.08– szombat 17:00 óra – ECHO-TV

„Erdő és a víz” Kerekasztal megbeszélés / Tavaszi túra a Serédi-kastélyhoz / Erdészeti közelítőgép bemutató a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél / 52. FAGOSZ Fakonferencia

1_Kerekasztal

„Erdő és a víz” Kerekasztal megbeszélés

Március 21-én az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából „Erdő és a víz” Kerekasztal megbeszélés került megrendezésre a Földművelésügyi Minisztériumban. A beszélgetést dr. Borovics Attila a NAIK ERTI intézetigazgató vezette.
Az Erdők Világnapja tavalyi témája volt az Erdő és a Víz kapcsolata. Üzenete, hogy minden vízforrás felett található egy erdő, tehát valahányszor megnyitjuk a csapot vízért, gondoljunk az erdőre. Az erdő és a víz szoros kapcsolatban áll egymással, és nélkülük nem létezhet civilizáció, ezért védeni, óvni kell mind az erdővagyont, mind pedig a vízkészleteket. Az erdők fontos szerepet játszanak a víz körforgásában: szűrik és egyúttal szabályozzák is a víz áramlását, újratöltik a talajvíz-készleteket, továbbá a víz párolgásával hozzájárulnak a megfelelő csapadékmennyiséghez is. Az erdősült vízgyűjtő területek és vizenyős területek adják a világon a hozzáférhető friss víz 75%-át. A világ nagy városainak harmada ivóvizének jelentős részét kapja a védett erdőterületekből. A klímaváltozás befolyásolja a vízforrások elérhetőségét. A vizes élőhelyek biológiai hatása fontos.

Gerecse-1

Tavaszi túra a Serédi-kastélyhoz

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatósága az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából túrát szervezett 2017. március 25-én. A kirándulók kisebb csoportokban indultak az Alsóvadácsi Vadászháztól a Serédi-kastélyhoz. A résztvevők vadhúskóstolóval, honvédségi bemutatóval, természetvédelmi ismeretekkel, illetve a Serédi-kastély történetével ismerkedhettek meg. Útközben pedig forró itallal és medvehagymás zsíros kenyérrel kínálták a fáradt túrázókat.

3_Gépbemutató

Erdészeti közelítőgép bemutató a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. mindig is fontosnak tartotta az erdei munkavégzéshez szükséges gépesítési kutatásokban való együttműködést. Annak érdekében, hogy a munkavégzés a szakmai elveknek legjobban megfelelve történjen, a kíméletes közelítés és ennek a minél alacsonyabb szintű költségigénye egy jogos elvárás a közelítőgépekkel kapcsolatban. Ezért március 22-én a társaság a Soproni Egyetem Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet együttműködésével terepi bemutatót szervezett, ahol a Bagodi Mezőgép Kft. által legyártott elektromos erdészeti közelítőgépet (EEK02) mutatták be az érdeklődőknek.

4_FAGOSZ

52. FAGOSZ Fakonferencia

Március 22-én ismét több mint száz résztvevője volt az 52. FAGOSZ Fakonferenciának, mely esemény Vásárosnamény után visszatért jubileumi helyszínére, Balatonszemesre.
A konferencián négy aktuális erdészeti témát hallgathattak meg a résztvevők, úgy mint az erdőtörvény, üzemi anyagáramlás és készlet nyilvántartás, a hazai tűzifa piac és a 30 éves Dunaker Kft.

Műsorunkat 2017. április 8-án, szombaton 17:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!