Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság – 2017-es munkaterv – 2017.03.14

A vadgazdálkodási alap működésének kidolgozása, az idei, apróvadról szóló vadgazdálkodási konferencia megszervezése, javaslatok megfogalmazása az aranysakál elleni védekezésről – ezek a főbb feladatok, amelyekkel az OMVK Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága foglalkozhat 2017-ben

A testület március 7-ei ülésén állította össze az OMVK elnökségének beterjesztendő munkatervét.A Bizottság talán leghangsúlyosabb idei feladata a vadgazdálkodási alaphoz kötődik.Ennek éves összegét évente az OMVK küldöttközgyűlése fogja meghatározni és elfogadni, 2018-tól várhatóan 600 millió forintról lehet szó. Az eddig kikristályosodott elképzelések szerint az alapból pályázatok útján igényelhetnek forrásokat a vadászatra jogosultak.

Still0303_00001

A vadgazdálkodási alap részletes működési feltételeit a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság legkésőbb júniusban egyeztetheti a megyei vadgazdálkodási bizottságok elnökeivel, és nyáron javaslatot tesz az OMVK Elnöksége részére.Az ülésen megszületett a döntés a bizottság által minden évente megrendezett szakmai konferencia témájáról, helyszínéről és időpontjáról is. Az apróvadról szóló előadásokat a2017-es Országos Vadásznap helyszínén, Mezőberényben hallgathatják meg az érdeklődők a közönségrendezvényt megelőző napon, augusztus 25-én. Ily módon a két esemény erősítheti is egymást. A konferencia részletes programja májusban készülhet el.Az elnök a fontosabb feladatokat vázolva egyebek mellett tájékoztatott arról, hogy a Bizottságnak egyebek mellett be kell csatlakoznia a hivatásos vadászok továbbképzésével összefüggő munkába is, országos jelentőségű témákat, megfelelőelőadókat javasolva. Elmondta azt is, hogy 2017. II. negyedévében az Bizottság és a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közös kiadványaként megjelenhet egy szórólap, amely összefoglalja az aranysakál okozta károk kármegelőzésének lehetőségeit.

Forrás: OMVK |Földvári Attila, Fotó: Hazai Vadász