A Soproni Egyetem minden ízében környezettudatos

„Erdészeti, faipari, közgazdasági és pedagógiai karával a Soproni Egyetem tevékenységét a környezettudatos gondolkodásmód jellemzi. Ápolja az erkölcsi, emberi és nemzeti értékeket, célkitűzéseivel és működésével Európa, a régió és az egész ország szellemi felemelkedését szolgálja” – mondta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Ugron Ákos Gábor, Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkárt képviselve a Soproni Egyetem mai Névadó Ünnepi Szenátusi Ülésén.

se-3Ugron Ákos Gábor kiemelte, Sopron hazánk felsőoktatásának nagy hagyományokkal bíró fellegvára, amely ez év februárjától, Soproni Egyetem névre hallgató intézményének képzési rendszerével, joggal vívott ki országunkban, a nyugati végeken rangot és elismerést.

se-2Az erdészeti- és vadgazdálkodási szakmák egyaránt piacképesek, a benne dolgozó szakemberek a legmagasabb színvonalon, felelősségteljesen látják el feladataikat – hangsúlyozta az állami földekért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte: a gyökereit tekintve, az 1700-as évekbe visszanyúló, nagy múltú intézmény végzős hallgatói és a tapasztalt, terepen dolgozó szakemberek fenntarthatóság eszméjét szem előtt tartó munkája a magyar élet jövendőjének fontos záloga.

se-5Magyarország területének több mint egyötödét fedik erdők, amelyek a közjót is szolgálják, hangsúlyos kormányzati cél hazánk erdőborítottságának megtartása és növelése. A hazai, mintegy 2 millió hektárt borító erdők élőfa készlete mára meghaladja a 360 millió bruttó köbmétert, növekedési tendenciája az elmúlt tíz évben is tovább folytatódott. A pozitív változásokat felerősíti, hogy emelkedett a védett, illetve egyes védelmi rendeltetésű erdők vágás érettségi kora, valamint a fakitermelési lehetőségek visszafogottabb kihasználása is.

se-1Az Erdőtelepítési Program keretei között a Nemzeti Erdőprogram 2006-2015 közötti időszakában 46 300 hektár új erdőt telepítettek. A 2014-2020 közötti időszakban 50 milliárd forint lett elkülönítve erdősítésre, amiből hozzávetőlegesen 20-25 ezer hektár erdő és fás ültetvény létesül.

(forrás: FM Sajtóiroda)