Megváltozott útviszonyok a Pilis Bike kerékpáros túraútvonalain – 2016.11.30

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat ez év áprilisi átadása óta a Pilisi Parkerdő Zrt. nagy örömmel tapasztalja, hogy sok kerékpáros választotta a 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) pontról induló 28 kijelölt biciklitúra egyikét

12

Mi több, a nagy érdeklődés a mai napig, az időjárás hűvösebbre fordulásával sem lankadt,azonban a téliesre váló idővel összhangban az erdőgazdaság fontosnak tartja felhívni a figyelmet az útviszonyok megváltozására is. A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatnak köszönhetően 2016. április óta csaknem 600kilométernyi ajánlott kerékpáros túraútvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére a Pilisben,illetve a Budai- és a Visegrádi-hegységben.

Az erdei kerékpározás semmivel nem összehasonlítható élményt és kikapcsolódást nyújthat, ám sosem szabad figyelmen kívül hagyni és félvállról venni a természet erejét: az elmúlt napok hideg időjárása, a páralecsapódás és a magasabb területeken tapasztalt, fagypont alatti hőmérséklet, továbbá az útra rakódott őszi sár-és avarréteg miatt ugyanis a Pilis Bike útvonalai mostanában igen csúszósak lehetnek, ami miatta kerékpározás különös körültekintést igényel. Mindez különösen a lejtős szakaszokra vonatkozik, amilyen például a Paprét – Szentendre -Skanzen közti útvonal is, ahol biciklivel rövid idő alatt akár 40-50 km/h-s sebességre is fel lehet gyorsulni, azonban a fékezés már gondot okozhat.

11

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kerékpáros kirándulókat, hogy az őszi és a téli szezonban különösen figyeljenek a szabályok betartására, leginkább a megfelelő sebesség megválasztására. A téli utakon a felelőtlen száguldás ajó felszereléssel rendelkező, tapasztalt sportolók számára is balesetveszélyes lehet!” –hangsúlyozta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.Az alábbi útvonalakon lehet szükség fokozott körültekintésre:Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő – Magasrakodó – Tölgyikrek – Fagyos katona – Magasrakodó –Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő Pilisszentlászló – Pilisszentlászló, hegytető Szentendre, Skanzen – Pap-rét – Telgárthy-rét Piliscsaba – Nagykovácsi Nagykovácsi – Budakeszi Vadaspark.

Fontos továbbá, hogy a kerékpározók számára a Pilisi Bike turisztikai fejlesztésnek köszönhetően megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak,ezeken továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok (köztük gyerekek), és erdei állatok is keresztezhetik. A biciklizést az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.Bővebb információ a Pilis Bike kerékpáros erdei úthálózatról: www.pilisbike.hu

Forrás: www.pilisbike.hu, képek, film: Hazai Erdész