Orvvadászokat értek tetten a Tisza-tónál – 2016.11.17

Eljárást indított a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás, természetkárosítás és orvvadászat gyanúja miatt két olasz állampolgár ellen, akiket szombat délután értek tetten a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében

orvLakossági bejelentést követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Tisza-tavi Sporthorgász kft. halőreivel együtt a helyszínre sietett, ahol beigazolódott, hogy két olasz orvvadász csónakból lőtte a tőkés récéket, valamint a védett csörgőrécét, barátrécét, kercerécét és a jelenleg vadászati tilalom alá eső nyári ludat.

Az Igazgatóság természetvédelmi őre a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Rendőrőrsének munkatársával együtt ellenőrizte a vadászokat, valamint átvizsgálta terítéket.

Tőkés récéből naponta, személyenként legfeljebb nyolc darab ejthető el, de az ellenőrzés során kiderült, hogy összesen 168 tőkés récét lőttek az elkövetők. A védett fajok közül 3 barátréce, 3 csörgőréce és 3 kerceréce esett áldozatul az orvvadászok pusztításának. A védett récék természetvédelmi értéke darabonként 50.000 Ft, a tőkés récék vadgazdálkodási értéke darabonként 10.000 Ft, míg a nyári lúdé darabonként 20.000 Ft. Az orvvadászok feltételezhetően illegális módszerrel, egy hangszóró segítségével csalogatták elő a récéket. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a vadászokat.

( forrás: FM Sajtóiroda )