Trófeaszemle a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészeténél – 2016.10.27

Negyedik éve került Nagysallérban megrendezésre a SEFAG Zrt. trófeaszemléje. Immár a hagyományosnak mondható mustrán a szeptemberi időszakban terítékre került gímbikák, illetve idén – a késő októberi időpontra tekintettel – dámvad trófeák kerültek bemutatásra.

Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a Társaság gazdálkodására jellemző szakértelem és következetesség beérett, az idén terítékre hozott gímbikák bírálati kora, trófeatömege is ezt támasztja alá. A trófeaszemlén az elejtett 131 db gímbikából 105 db-nak került bemutatásra a trófeája. Közülük is a legnagyobb trófeatömeggel a Lábod-Dél területről 12,55 kg-al. A legmagasabb bírálati pontot a Lábod-Nyugat területen elejtett bika trófeája érte el a bírálaton 234,66 C.I.C ponttal, melynek trófeatömege szintén impozáns 11,72 kg. Összességében elmondható, hogy 73%-a az elejtett bikák trófeájának érmes minősítést kapott, ami közel 10%-kal magasabb az elmúlt évnél. Figyelemre méltó az is, hogy a bírált trófeák átlagtömege és a terítékre került bikák átlagkora is magasabb az előző évinél.

DSC01816 DSC01817 DSC01818 DSC01821

A szakember rámutatott arra, hogy nincs két egyforma év a vadgazdálkodásban. Azt, hogy mekkora tömegű trófeát rak fel egy-egy bika a tavaszi nyári időszakban – sok tényező befolyásolja az időjárástól a táplálékig. Erre a felelős szakembereknek nincs ráhatásuk. Az viszont szakmai felelősségük, hogy mikor hasznosítják a vadat. Azzal, hogy a Társaság hagyta „beérni”, korosbodni az ígéretes trófeájú bikákat és jelentős eredményt érte el a minőség tekintetében, melynek köszönhetően emelkedik vadgazdálkodásának nimbusza. Fontos ez azért is, mert vadászkörökben éllovasnak számít a somogyi gímállomány, ezzel tartva a figyelem középpontjában az itt folyó gazdálkodást. A színvonalas gazdálkodás eredményeként pedig jelentős bevételi forrását képezi a SEFAG Zrt-nek.

DSC01822 DSC01823 DSC01824 DSC01825 DSC01827

Ne feledkezzünk meg azonban mindennek a közvetett hasznairól sem. A hazai erdők koronás királya nem csak a vadászszíveket dobogtatja meg. Természetjárók, fotográfusok, bakancsos turisták ezreit mozgatja meg az őszi erdő zsongása. A SEFAG Zrt. elsőként nyitotta meg vadászházainak kapuit a „hétköznapi” turisták előtt. Közel huszonöt éve halad következetesen a turisztikai infrastruktúra fejlesztés útján, melyet jól példáz a trófeaszemle helyszíne is. A Lábodi Turisztikai tengely néven elhíresült objektumok a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Nagysallér Vadászház és Ökoturisztikai Centrum, a közvetlen közelében lévő vadászati gyűjtemény, vadaspark és a Petesmalmi Természetismereti Központ (Studinka ház) mind azt szolgálják, hogy a bakancsos turistáktól, a tanulni vágyókon át a vadászokig mindenki otthonra leljen a somogyi erdőkben. Magyarországon a turizmus egyre bővülő tendenciát mutat. Ennek legsokszínűbb attrakciója maga az erdő.

DSC01828 DSC01830 DSC01832 DSC01833

Forrás:sefag.hu, Képek: Hazai Vadász

Műsorunkat november 6-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu
www.facebook.com/fhmag
http://www.idokep.hu/erdomezo
www.facebook.com/echotelevizio
http://echotv.hu/hazai-vadasz