Erdész kitüntetettek az 1956-os ünnepi megemlékezés alkalmából – 2016.10.24 – Filmekkel!

A sztálinizmus első számú áldozata a magyar parasztság volt. Hatvan esztendő: egy emberöltő. Mégis máig élő hagyomány 1956. októberi forradalma. Egyre fogyatkozó számban, de köztünk élnek még az idősödő, egykori szabadságharcosok. Megbecsülés illeti azokat, akik a forradalom cselekvő részesei, és azokat, akik áldozatai voltak a forradalomnak – kezdte köszöntő beszédét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen, ahol a miniszter 56 személy részére kitüntetéseket adott át.

d-1

“A pesti srácok és a vidék Magyarországa egyaránt nemet mondott a szovjet megszállásra, a terrorra, a kitelepítésekre, a törvénytelen koncepciós perekre, független és szabad Magyarországot akartak” – fogalmazott a miniszter, majd hangsúlyozta: “A magyar szabadságharcosok megrengették a kommunizmusba vetett hitet és azt az illúziót, hogy a sztálinista világrendszer a parasztok, a munkások, a magyar emberek érdekeit szolgálja.”

d-3

“A sztálinizmus első számú áldozata a magyar parasztság volt, akiket embertelen módon támadtak: a parasztságot kolhozokba terelték, 72 ezer ember került kuláklistára.  A hatalom parancsuralma szüntette meg az önálló parasztegzisztenciákra épülő mezőgazdaságot. Az erőszakos szövetkezetekbe tömörítés után összeomlott a termelés és a kereskedelem, a parasztoktól erőszakkal vették el a termést. Ez az erőszak számtalan emberi tragédiához vezetett” – fogalmazott Fazekas Sándor.

d-2

“A minisztérium falán, az árkádok alatt a golyónyomokat fémbe öntötte az utókor, hogy ne feledjük: fegyvertelen százak lelték halálukat a kommunista diktatúra sortüze által. Gyermekek, ifjak, felnőttek és öregek.  A szabadság törékeny európai érték, ma is, holnap is, s a jövőben is meg kell védeni, hogy magyar ország maradhassunk” – fogalmazott Fazekas Sándor, aki az ünnepi beszéd után 56, hivatásukat példásan ellátó személynek adott át kitüntetést.

(forrás – FM Sajtóiroda: A kitüntetettek listája a kormany.hu felületen elérhető, képek, filmek: HAZAI ERDÉSZ)

 

A Hazai Erdész TV Magazin ezúton is gratulál a kitüntetésekhez!